Gradovi

Obnova kuća povratnicima

Obnova kuća povratnicima
Foto: N.N. | Obnova kuća povratnicima

TREBINJE- Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić su u trebinjskoj Gradskoj upravi danas potpisali ugovore sa sedamnaest povratničkih porodica za izgradnju i rekonstrukciju njihovih stambenih objekata, ukupne vrijednosti više od 575.000 KM.

„Grad Trebinje uvijek nastoji učestovati u ovakvim projektima, pa smo i na ovom sastanku dogovorili da učestvujemo na svim javnim pozivima koje raspisuje ovo ministarstvo, kako bi zajedničkim sredstvima uradili što više infrastrukture koja će olakšati život povratnicima, a naročito kada su u pitanju popravke kuća“, kazao je Ćurić.

Sa njim se složio i načelnik Avdalović, naglasivši da je potpisano deset ugovora sa nevesinjskim povratnicima kojima će kuće biti obnovljene po principu „ključ u ruke“, a tri ugovora se odnose na građevinske pakete.

„Mi smo slične projekte provodili i prošle i preprošle godine, ali valja reći da oko ovih objekata opština Nevesinje nema nikakvih troškova, osim što ćemo nastojati da pomognemo u drugoj infrastrukturi, poput popravke puteva ili javne rasvjete“, pojasnio je Avdalović.

On je napomenuo da je ovo veoam dobar projekat za sve one koji se žele vratiti u svoje bivše mjesto prebivališta.

Ministar Ramić je pojasnio da je vrijednost ugovora za Trebinje oko 143.000 maraka,  za Nevesinje 387.000, a da dio od ukupne vrijednosti ugovora otpada i na takozvani „Saudijski fond“.

„U narednim danima ćemo potpisivati i slične ugovore za Gacko, za deset kuća, ali ćemo u okviru naših ugovora i tranfera potpisati još ugovora u ostalim opštinama istočne Hercegovine“, pojasnio je Ramić, naglasivši da dobijaju mali broj ovakvih zahtjeva sa područja istočne Hercegovine.

On je kazao da je sa povratnicima i čelnicima Trebinja i Nevesinja razgovarao i o drugim projektima koji se odnose na održiv povratak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije