Gradovi

Obnovljeni bunar u trebinjskom naselju napojiće žedne i spojiti mlade

Obnovljeni bunar u trebinjskom naselju napojiće žedne i spojiti mlade
Foto: N.N. | Obnovljeni bunar u trebinjskom naselju napojiće žedne i spojiti mlade

TREBINJE - Mještani trebinjskog naselja Pridvorci su, zahvaljujući pomoći gradske uprave i preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici", obnovili stari bunar sagrađen još daleke 1938. godine, a pored bunara je izgrađeno i dječije igralište na lokalitetu Oglavci.

"Mi smo još 2011. godine okupili organizacioni odbor koji je imao za cilj pokretanje obnove bunara i gradnju igrališta, jer je ovo mjesto i u prošlom vijeku bilo mjesto našeg okupljanja, gdje bi i omladina zakazivala sastanke – pored bunara, ali bi tu zastajali i prolaznici i ljudi koji rade na obližnjim njivama da se napiju vode", kaže predsjednik Organicazionog odbora Danilo Škero.

Podsjetivši da su se mještani i ovoga puta vodili istom namjerom, kako bi okupili omladinu i napojili putnike namjernike i umorne težake, on kaže da bunar nikada nije bio zatrpan, već je jednostavno presušio betoniranjem korita rijeke Trebišnjice i izgradnjom  hidrosistema 1968. godine, ali je nakon više od pola vijeka ponovo u funkciji.

"Kako je bunar presušio zbog novog hidrosistema, tako je i proradio, zahvaljujući pomoći preduzeća Hidroelektran na Trebišnjici, ali i zahvaljujući gradskim vlastima, koji su imali sluha ne samo za izgradnju igrališta i popravku bunara, već i kada su u pitanju radovi na obnovi naše crkve posvećene Svetim caru Konstantinu i carici Jeleni, tako da smo na ovaj praznik i osveštali sve ovo što je urađeno", podsjetio je Škero.

U starom bunaru je sada pijaća voda sa gradskog vodovoda koju je Škero ranije doveo do svoga objekta, a pored bunara je igralište za djecu kakvo je ovdje bilo neophodno.

Mišo Pamučina, predsjednik Crkvene opštine Pridvorci, dodaje da HET i Grad Trebinje nisu samo pomogli izgradnju i rekonstrukciju ova dva objekta, već da je u posljednje dvije godine na samom crkvenom objektu urađeno više nego u posljednje nekolike decenije.

"Urađen je krov na crkvi, zamijenjeni otvori, urađen je i ikonostas, pod, te česma ispred crkve i trotoari oko nje, pa smo je na kraju i okrečili, na čemu smo jako zhavalni i HET-u i Gradu", dodao je Pamučina.

Mještani Pridvoraca kažu da na ovome neće stati, te da ostaje još dosta poslova koje planiraju dovršiti u narednih godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije