Gradovi

Od 13 kamera javnog video-nadzora u Prijedoru dvije u funkciji

Od 13 kamera javnog video-nadzora u Prijedoru dvije u funkciji
Foto: Arhiva / Ilustracija | Od 13 kamera javnog video-nadzora u Prijedoru dvije u funkciji

PRIJEDOR - Postojeći sistem video-nadzora javnih površina grada Prijedor čini ukupno 13 kamera, od kojih su u funkciji dvije i takva situacija traje već duže vrijeme, izjavio je načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor Mario Milašin.

On je na junskoj sjednici Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora istakao da instalirana oprema ne zadovoljava standarde propisane Preporukama o uslovima i načinu realizacije sistema video-nadzora na raskrsnicmama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, postojeći sistem video-nadzora u tehničkom smislu nije funkcionalan i zahtijeva potpunu rekonstrukciju i modernizaciju, a upitna je i primjena Zakona o zaštiti ličnih podataka.

"Iako je instalisana oprema u vlasništvu grada, jedino je MUP Republike Srpske ovlašten za snimanje i nadzor javnih površina, te pristup sistemu video-nadzora javnih površina trećim licima mora biti onemogućen", naglasio je Milašin.

On je dodao da grad Prijedor treba planirati finansijska sredstva za modernizaciju sistema video-nadzora odnosno nabavku takozvanih pametnih kamera (ANPR) koje imaju mogućnost prepoznavanja registarskih oznaka na vozilima, kao što je to slučaj u svim većim gradovima u Republici Srpskoj.

Goran Gavranović iz Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor rekao je da se manjkavost sistema video-nadzora pokazala i ovog mjeseca u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je poginuo maloljetnik, a vozač koji ga je udario pobjegao.

"Nekoliko desetina video-nadzora sa privatnih objekata smo pregledali i nisu nam pomogli. Do počinioca smo došli drugim operativnim mjerama. Da nije bilo svjedoka i tragova na mjestu događaja, ne bismo došli do njega i nosili bismo taj teret zauvijek. Zato nikada ne želimo da se pitanje bezbjednosti građana mjeri cijenom nečega", rekao je Gavranović.

Forum za bezbjednost zajednice podržao je napore PU Prijedor i lokalne zajednice da se stanje video-nadzora podigne na viši nivo i da se pokuša primijeniti novi koncept, budući da su dosadašnja rješenja uglavnom bila ad hok.

"Problem su finansije. Treba tražiti eksterne izvore finansiranja. Dobar primjer za to su Banjaluka i Trebinje gdje su ovi sistemi riješeni zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske. Radi se o redu veličina od oko pola miliona maraka", rekao je zamjenik predsjedavajućeg Foruma Draško Đenadija.

Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora savjetodavno je tijelo koje čine predstavnici oko 30 relevantnih institucija i koje zasjeda jednom u dva mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije