Gradovi

Od vrućine uginulo pola tone ribe kod Šamca

Od vrućine uginulo pola tone ribe kod Šamca
Foto: Ilustracija | Od vrućine uginulo pola tone ribe kod Šamca

ŠAMAC - U Odmut bari u šamačkoj mjesnoj zajednici Grebnice prethodne noći je zbog visoke temperature vazduha uginula velika količina ribe, ukupne težine oko 500 kilograma.

Koordinator Civilne zaštite za ovu mjesnu zajednicu Željko Marošević obavijestio je nadležne u Opštinskoj upravi o pomoru ribe. 

Marošević kaže da se prethodnih godina više puta dešavao pomor ribe, ali nikada ovakav, imajući u vidu da je od kraja jula do danas uginulo ribe ukupne težine više od 1.000 kilograma. 

On je dodao da je Odmut bara stanište babuške, šarana i štuke, a manjim dijelom i manića, te apelovao da nadležni preduzmu određene mjere jer će, ukoliko se vrućine nastave, Odmut bara će ostati bez vode i sva riba uginuti. 

Na lice mjesta je došao načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Svetozar Evđić, koji je naveo da visoka temparatura vazduha, manjak padavina, nizak vodostaj uzimaju danak. 

"Nažalost, mjere koje možemo u ovom momentu preduzeti su asanacija terena da se neugodan smrad ukloni, te ukop uginule ribe. Za sljedeću godinu ostaje nam borba da stvorimo uslove za nesmetan razvoj ribe, te da se uredi prostor za ribolovce, posjetioce i turiste", kaže Evđić i podsjetio da pokrenuli proces radi proglašenja Odmut bare zaštićenom zonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije