Gradovi

Odbornik prijavio kolegu jer je migrante nazvao "garavim likovima"

Odbornik prijavio kolegu jer je migrante nazvao "garavim likovima"
Foto: Ilustracija | Odbornik prijavio kolegu jer je migrante nazvao "garavim likovima"

SARAJEVO - Šef kluba odbornika Naše stranke u Opštinskom vijeću Novo Sarajevo Robert Pleše uputio je prijavu protiv opštinskog i gradskog nezavisnog odbornika Srđana Srdića nakon što je na sjednici OV grupu migranata nazvao "garavim likovima", saopćeno je iz Naše stranke.

"Ovakvo ponašanje vijećnika i vijećnica je neprihvatljivo i kršenje je Kodeksa ponašanja izabranih zvaničnika Općine Novo Sarajevo. Po primanju ovog predmeta Etička komisija je jednoglasno osudila ovaj vid komunikacije izabranih zvaničnika, te smo u skladu sa članom 27. Poslovnika Komisije izrekli usmenu opomenu vijećniku Srđanu Srdiću", navodi Ahmed Kosovac, predsjednik Etičke komisije OV Novo Sarajevo.

Iako je Komisija tražila da se na prvoj narednoj sjednici Opštinsko vijeće informiše o ovom Zaključku Etičke komisije, što je u skladu s Poslovnikom o radu Etičke komisije, predsjedavajuća i rukovodstvo OV nije uputilo poziv šefovima klubova za kolegij na kojem bi se razmatralo uvrštavanje ove tačke na dnevni red, navodi se u saopštenju

"Općinsko Vijeće nije informisano o našim odlukama, što odaje utisak da je većini u Novom Sarajevu sintagma 'garavi likovi' prihvatljiva", kaže Kosovac, prenosi "Klix.ba".

Ovakav vid izražavanje tretiran je i u Krivičnom zakonu BiH (član 145a), kao i u Krivičnom zakonu FBiH (član 163), naveo je Pleše u svojoj prijavi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije