Gradovi

Odbornike brine bezbjednost u Trebinju, odbacili izvještaj

Odbornike brine bezbjednost u Trebinju, odbacili izvještaj
Foto: N.N. | Odbornike brine bezbjednost u Trebinju, odbacili izvještaj

TREBINJE - Odbornici Skupštine grada Trebinja nisu zadovoljni stanjem bezbjednosti, zbog čega su danas na petoj redovnoj sjednici odbacili izvještaj Policijske uprave Trebinje o stanju bezbjednosti u drugom polugodištu 2020. godine, usvojivši nekoliko zaključaka u kojim se izražava zabrinutost i nezadovoljstvo, ali i traži dodatni angažman policije i efikasniji rad suda i tužilaštva.

"Mi nismo odbacili izvještaj kao takav, već je situacija takva da se stiče doza nesigurnosti, zbog čega smatramo da je potreban dodatni angažman PU Trebinje, a ako oni ne mogu, onda da zatraže pomoć MUP-a, ali i angažman na vještačenjima, u forenzici i razne druge dodatne istražne radnje", stav je predsjednika Kluba odbornika SNSD-a Luke Petrovića.

On je pojasnio da je potrebna veća angažovanost policije u noćnim i ranim jutarnjim satima, kada su se, između ostalog, dešavale i paljevine automobila koje su dodatno uznemirile javnost.

Odbornička većina, međutim, nije podržala zaključke vezane za smjene i pozivanje na odgovornost policijskih upravnih organa, jer to, kako je rekao gradonačelnik Mirko Ćurić, i nisu nadležnosti lokalnih vlasti koje moraju apelovati samo na čvršću saradnju svih organa vlasti, bilo da su u pitanju policija, sudstvo, tužilaštvo, ali i gradske vlasti.

Pored sradnje, u kojoj je, kako kaže gradonačelnik, ključna saradnja sa građanima koji i njega sve češće zovu zbog bezbjednsne situacije, potrebno je, pored povećanih noćnih patroliranja, povećati i broja kamera video-nadzora.

"Ako pokrijemo video-nadzorom sve frakventnije raskrsnice, naročito u prigradskim sredinama, mnogo je veća mogućnost da se ustanovi gdje se ko kretao, a sve se događa u sitnim satima kada je frekventnost manja, pa se može doći do dovoljno argumenata koji će nas usmjeriti na osobe koje su tuda prolazile", rekao je Ćurić.

Slobodan Prtilo iz SDS-a se složio da opozicioni odbornici nisu bili protiv informacije o stanju bezbjednosti, već smatraju da ona ne sadrži ono što interesuje građane Trebinja, odavši da su i njihovi zaključci slični opšteprihvaćenim u skupštini.

Komandir Policijske stanice Trebinje Veselin Milićević kazao je da stanje u ovom gradu nije katastrofalno, kako su ga okarakterisali neki odbornici, jer u periodu koji se razmatrao nije bilo ni ubistava, ni teških ubistava, teških krađa, niti bilo kakvih drugih teških krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije