Gradovi

Održan istorijski čas "Jasenovački stradalnici"

Održan istorijski čas "Jasenovački stradalnici"
Foto: Srna | Održan istorijski čas "Jasenovački stradalnici"

NOVI GRAD - Za grupu srednjoškolaca u Novom Gradu danas je održan istorijski čas "Jasenovački stradalnici", čija je osnova katalog istoimene izložbe koju je priredio kustos u javnoj ustanovi "Donja Gradina" Mirko Dimić.

Dimić, koji je učenicima Gimnazije "Petar Kočić" i Srednjoškolskog centra "Đuro Radmanović" održao istorijski čas, kazao je da je suština da se učenici upoznaju sa istorijskim činjenicama o nastanku koncentracionog logora Jasenovac.

"Osim istorijskih činjenica, izložbu čine i priče o 12 porodica koje su prošle kroz Jasenovac", rekao je on.

Dimić kaže da je, skupljajući materijal za izložbu, shvatio da koliko god da su priče o ovim stradanjima i patnjama iste, opet su svaka na svoj način različite.

"Svako je to doživio na svoj način, u zavisnosti od toga da li su stradale cijele porodice ili su preživjele. Ne radi se samo u stradanju u logoru. Mnoge porodice su bile rastavljene, članovi su godinama tragali za svojim najmilijima", kazao je on.

Dimić je pozvao učenike da, ukoliko je neko od njihovih predaka svjedok ovih događaja, zapišu priču.

"U današnje vrijeme znanje o ovoj temi je dostupno svima koji to žele", rekao je on.

Profesorka istorije i latinskog jezika u Srednjoškolskom centru "Đuro Radmanović" Dubravka Živković istakla je da je ovo veoma važna tema.

"Nastavnim programom veći broj časova posvećen je stradanju u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ova tema posebno je važna za Podgrmeč i Potkozarje jer skoro da nema porodice čiji članovi nisu stradali", rekla je ona.

Direktorka Narodne biblioteke Maja Jovanić Kostadinović kazala je da je istorijski čas održan na dan kada se obilježava 79 godina od proboja jasenovačkih logoraša.

"Cilj je da afirmišemo mlade da se zainteresuju za ovu temu. Kao profesor istorije, radeći u školi shvatila sam koliko je značajno da se mladim generacijama prenosi znanje o istoriji našeg naroda. Bitno je da i oni budu aktivni i da zapišu svjedočenja svojih predaka", rekla je ona, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije