Gradovi

Održana konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Grada Bijeljina

Održana konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Grada Bijeljina
Foto: N.N. | Održana konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Grada Bijeljina

Na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina za novog predsjednika lokalnog parlamenta izabran je Aleksandar Đurđević, dok će dužnost potpredsjednika u naredne četiri godine obavljati Milenko Mitrović i Mustafa Gradaščević.

Novoizabrani predjednik Skupštine grada istakao je da je spreman za saradnju i da neće ići u pravcu teških riječi i konflikta.

"Ja se nadam da će naša saradnja sa gradonačelnikom biti dobra", izrazio je očekivanje Đurđević.

Slaviša Marković iz Partije demokratskog progresa je pojasnio da je opozicija tražila da jedna od četiri funkcije u rukovodstvu gradske skupštine pripadne manjini, kako bi se pokazala dobra volja i spremnost na saradnju, ali da većina nije imala sluha za taj prijedlog.

Na konstitutivnoj sjednici su izabrana i stalna radna tijela Skupštine, bez učešća opozicije u glasanju. U opozicionim redovima odluku u neučestvovanju pojašnjavaju stavom da komisija za prijedloge i imenovanja nije ispoštovala načelo statuta o obaveznoj ravnomjernoj zastupljenosti predstavnika svih parlamentarnih stranaka u komisijama.

Skupština je odbila devet od deset prijedloga gradonačelnika za imenovanja vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja, a na prijedlog gradonačelnika izabran je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trifković.

Nakon što je skupštinska većina odlučila da se izjasni o prijedlozima komisije za izbor i imenovanja za imenovanje preostalih devet v.d. načelnika odjeljenja, gradonačelnik LJubiša Petrović i odbornici opozicije su napustili skupštinsku salu. Prema njihovom mišljenju, ovakva odluka prestavlja grubo kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, Statuta Grada Bijeljina i Poslovnika o radu Skupštine Grada Bijeljina.

"Danas je skupštinska većina izvršila čisto pravno nasilje, želeći po svaku cijenu da imenuje vršioce dužnosti načelnika odjeljenja, čak i na način koji zakon decidno ne dozvoljava. Ovakvi pravni prekršaji zahtjevaju brzu i odlučnu reakciju, mi je imamo i upotrijebićemo sva pravna sredstva da na njih odgovorimo već u toku ove radne sedmice. Brzo i konkretno ćemo reagovati protiv odgovornih lica koja su ovo pravno nasilje prijedložila, dozvolila i provela, jer će ove odluke dovesti do štete od oko 1.500.000 konvertibilnih maraka u gradskom budžetu a naša je dužnost da budemo odgovorni prema narodnom novcu", zaključio je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije