Gradovi

Deset kupaca umrlo, nisu dočekali svoje stanove u zgradi

Deset kupaca umrlo, nisu dočekali svoje stanove u zgradi
Foto: N.N. | Ogorčeni Tuzlaci: Deset kupaca umrlo, nisu dočekali svoje stanove u zgradi "15. maj"

TUZLA - Kupci stanova i poslovnih prostora u zgradi "15. maj" u Tuzli danas su izrazili nezadovoljstvo zabranom mirnog okupljanja, te smatraju da se krše njihova osnovna ljudska prava jer njihova agonija nije dobila epilog, a već je umrlo 10 kupaca koji nikada nisu ušli u svoje stanove koje su platili prije više od deceniju.

Prije desetak godina kupci su dali novac za stanove i poslovne prostore u zgradi koja nikad nije uknjižena jer nije završena. Protesti su bili najavljeni na vrijeme, tvrde stanari, ali MUP TK nije dao odobrenje.

"U Tuzli, gradu koji voli slobodu, sloboda se zabranjuje, sloboda mišljenja, mirnog okupljanja... Obrazloženje ne postoji, samo njihov bezrazložni strah od nekih incidenata", rekao je Mirsad Šuvalić, predsjednik UG "SPO 15. maj" Tuzla.

Sevleta Avdić, jedan od kupaca stana u spornoj zgradi, kaže da želi skrenuti pažnju na bahatost, nerad i nezainteresovanost Gradske uprave Tuzla.

Po njenim riječima, Gradsko vijeće donijelo je odluku u vezi sa priključkom struje u novembru 2017, te da to mora biti što prije riješeno.

"Nakon 18 mjeseci mi još nismo dobili priključak struje iako je pronađeno zakonsko rješenje, na šta se oni iz Gradske uprave stalno busaju kako ih tjeramo da rade protiv zakona. Našli su zakonsko rješenje, uplaćena je prva rata. Ne znam šta se sada kalkuliše u vezi sa drugom ratom jer je 'Elektrodistribucija' Tuzla jasno rekla da neće početi s radovima dok ne bude uplaćena druga rata", rekla je Avdićeva i dodala da bi nakon toga mogli useliti.

Ostali priključci su urađeni, ali nisu ispitani.

Salih Morankić, kupac poslovnog prostora u zgradi, tužio je tada opštinsku firmu Direkcija za izgradnju, firmu koja je sa "Gipromom" radila zgradu. Dobio je pravosnažnu presudu koja se treba realizirati, ali nema novca, a obje firme su propale.

Kupci su kazali da se pojavio novi problem za koji oni nisu krivi, odnosno investitori su ušli u gradsko zemljište tokom izgradnje podzemnih garaža, i to treba platiti 70.000 maraka.

Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla su nam kazali će u skorije vrijeme biti donesena tužilačka odluka u predmetu vezanom za izgradnju "SPO 15. maj" Tuzla, te da su dva vještačenja završna faza rada na predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije