Gradovi

Oko 100 djece se u TK razboljelo od nepoznatog virusa

Oko 100 djece se u TK razboljelo od nepoznatog virusa
Foto: Pixabay | Oko 100 djece se u TK razboljelo od nepoznatog virusa

TUZLA- Oko 100 djece u prethodna četiri dana javilo se u UKC Tuzla sa istim simptomima, odnosno imaju proljev, povraćanje i dehidriranost.

 Riječ je o za sada nepoznatoj virusnoj infekciji, a desetak djece je zadržano u bolnici dok su ostala  pregledana, dobila infuzije i puštena kući.

Naime, djeca su, sa sličnim ili istim siptomima iz čitavog kantona, počela tražiti ljekarsku pomoć u posljednje dvije sedmice te se počeo povećavati takvih sa prolivom i povraćanjem. Ti simptomi traju dva- tri dana.  Kod neke djece, kako smo saznali, rađen je i test na covid- 19 koji je bio negativan.

" Ne znamo koji je virus. Onaj klasični rotavirus koji bude u ovom periodu  i koji se sezonski javlja, nije u pitanju. Trebaju sada Higijensko epidemiološke službe po opštinama i inspektori da vide je li šta u obdaništima jer su uglavnom u pitanju predškolska djeca. Da nije šta u hrani ili u nečemu sporno. Da se napravi neka poveznica šta bi moglo biti", kazao je Bahrudin Hadžiefendić, direktor za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Isključuje se mogućnost da je voda u pitanju jer ista vode ne pije  se i ne koristi u opštinama i gradovima kantona te se u narednom periodu treba utvrditi izvor zaraze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije