Gradovi

Okolina Sarajeva pokrivena sa preko pola metra snijega

Okolina Sarajeva pokrivena sa preko pola metra snijega
Foto: Pixnio | Okolina Sarajeva pokrivena sa preko pola metra snijega

SARAJEVO - Okolina ​Sarajeva je trenutno pokrivena sa preko pola metra snijega. Snijeg sa grmljavinom praćen je olujnim južnim vjetrom. Obilni snijeg sa grmljavinom očekuje se i tokom noći i jutra, uz dodatnih 20-30 cm bijelog pokrivača.

Bjelašnica je planina dvadesetak kilometara jugozapadno od Sarajeva. Visoka je preko 2.000 metara i na njoj obilni snijeg pada od utorka i često je praćen jakom grmljavinom, a već je palo preko pola metra snijega i njegova visina ove večeri iznosi 70 cm.

Temperatura će biti od -3 do 0 stepeni Celzijusa. Od petka sliedi zahlađenje, uz pad temperature na ispod -15 stepeni, uz dodatnih 30 cm snijega.

Tada će se sniježna granica spustiti i do samog centra Sarajeva i očekuje se da se formira sniježni pokrivač od 20 ak cm.

I dok na planinama iznad Sarajeva bjesni grmljavinska oluja sa snijegom, u Sarajevu pada jaka kiša, a temperatura je 9 Celzijusovih stepeni. Obilne padavine uslovljavaju nagli rast tokova na području cijelog Sarajevam uz opasnost od poplava i bujica, a višemetarski porast bilježe i Miljacka i rijeka Bosna. Najkritčnije sa poplavama za sada je u Konjicu i u Goraždu, prenosi "Informer"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije