Gradovi

Okončana četvoromjesečna agonija u školi u Petrovu

Okončana četvoromjesečna agonija u školi u Petrovu
Foto: NN | Okončana četvoromjesečna agonija u školi u Petrovu

PETROVO - Ovo je naša pobjeda jer smo uz pomoć resornog ministra natjerali štrajkače da prekinu obustavu nastave i da se vrate u učionice, poručili su danas roditelji đaka Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Petrovu.

Istakli su da su ih nastavnici prevarili i njima manipulisali skoro četiri mjeseca, ali da je ipak najvažnije što je od danas nastava normalizovana.

"Nastavnici nisu dobrom voljom počeli sa radom, oni su bili primorani. Njima je prijetio otkaz, njima je jednostavno bilo naređeno da počnu da rade ili će dobiti otkaz. Ministar im je čak i rekao na sastanku u ponedjeljak da su sami sebi dali otkaz", kazala je Sandra Panić, član Savjeta roditelja škole.

Nakon skoro četiri mjeseca štrajk nastavnika je okončan, a učenici od srijede imaju sve časove po rasporedu.

Vanja Maksimović, predsjednica Sindikata, kaže da je povratak nastavnika u učionice "rezultat kompromisa".

"Svako se borio na svojoj strani, da tako kažem. Mi smo vjerovali u nešto i do kraja smo istrajali u tome. Naravno, Ministarstvo ima svoju stranu i bori se za neke svoje stavove, ali mislim da tu ipak nema pobjednika. Ovo je kompromis dvije strane", izjavila je Maksimovićeva.

Povratku na redovnu nastavu i sve časove najviše su se obradovali đaci koji putuju u školu u Petrovo.

"Najgore je što sam dolazio od kuće, a imao samo jedan čas, pa sam morao dugo da čekam autobus da se vratim. Ja sam iz Krtove", žali se Slaven Đuranović, đak sedmog razreda.

On i njegovi drugari se nadaju da će uspjeti nadoknaditi propušteno gradivo.

"Svi smo dolazili i kada nije bilo pune nastave. Samo neki putnici nisu dolazili, pošto je dugo trebalo čekati. Imamo dva-tri časa i onda moramo čekati autobus do pola dva, pa je bilo baš teško", priznala je Marija Marjanović, učenica osmog razreda iz ozrenskog sela Porječina.

Višemjesečna agonija počela je 5. juna kada je nakon isteka mandata Nenadu Kataniću za v.d. direktora škole imenovan Davorin Adamović, kojem je dio kolektiva okrenuo leđa i obustavio nastavu.

"Da smo se bar digli još 1. septembra kada smo vidjeli da nas lažu i obmanjuju. Mi smo nastavnicima koji rade 20-30 godina vjerovali. Djeca su najveće žrtve, još nisu dobila knjižice od prošle godine", navodi Sandra Panić.

 Škola i dalje nema direktora, ali su ključevi od ulaznih vrata ove obrazovne ustanove u rukama sekretara Smilje Marjanović, koja je, pričaju nastavnici i roditelji, bivšem direktoru Nenadu Kataniću u srijedu otvorila vrata kancelarije i omogućila mu da ponovo sjedne u fotelju u kojoj je proveo 13 godina.

Osim Katanića na konkurs za direktora škole prijavili su se nastavnici Igor Gojković i Saša Ristić, zatim Igor Cvijanović, profesor u Srednjoškolskom centru u Petrovu, i Bojana Đurić, učiteljica iz Boljanića.

Direktora škole, prema najavama, naredne sedmice treba da imenuje Vlada RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije