Gradovi

Okrugli sto u Doboju: Nelegalna eksploatacija šljunka uprkos kaznama

Okrugli sto u Doboju: Nelegalna eksploatacija šljunka uprkos kaznama
Foto: N.N. | Okrugli sto u Doboju: Nelegalna eksploatacija šljunka uprkos kaznama

DOBOJ - Ni osuđujuće presude, ni česte kontrole preduzeća, kao ni pečaćenje objekata nisu zaustavili nelegalnu eksploataciju šljunka u koritu rijeke Bosne, jer vlasnicima šljunkara više se isplati platiti kaznu, nego trošiti vrijeme i novac na pribavljanje dokumentacije koja će im obezbijediti dozvolu za rad.

Rečeno je to u Doboju na okruglom stolu posvećenom ovom problemu.

 "Činjenica je da smo svi u tom lancu poprilično nezadovoljni tom problematikom na terenu", kaže Milan Kočić, stručni saradnik u resoru vodoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

 U posljednje četiri godine pred pravosudnim institucijama izrečeno je deset presuda, navodi Mladen Simić, tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, koji je prisustvovao okruglom stolu posvećenom ovoj temi.

 "U najvećem broju slučajeva odgovornim licima izricana je uslovna osuda, ali i sporedna novčana kazna, i obavezivali su se da u budžet RS uplate pribavljenu korist, odnosno štetu koju su nanijeli. Imamo šest predmeta gdje smo donijeli naredbu o obustavi ili nesprovođenju istrage usljed nedostatka dokaza. U međuvremenu imamo 15 predmeta otvorenih, četiri predmeta su starija, jer su od 2017. do 2019, koji još nisu riješeni, istraga je u toku, a početkom ove godine formirali smo novih 11 predmeta koji bukvalno pokrivaju cijelu rijeku Bosnu, sve do Save, da provjerimo sve firme koje se bave eksploatacijom šljunka", kazao je Simić.

 U istrage je aktivno uključena i Policijska uprava Doboj, koja najviše slučajeva nelegalne eksploatacije šljunka bilježi na području Doboja, a problem predstavljaju i šljunkare na entitetskoj granici.

 Nelegalna i nekontrolisana eksploatacija prirodnih minerala iz korita rijeke Bosne stvara velike probleme mještanima Kotorskog, kaže Mehmed Trnjanin, predsjednik te dobojske mjesne zajednice.

"Obala je stradala od te eksploatacije šljunka", rekao je Trnjanin.

Odabir lokacije za eksploataciju šljunka, poručuju iz resornog ministarstva, vrši JU "Vode Srpske", ta institucija bira i izvođače radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije