Gradovi

Okrugli sto u Doboju: Nelegalna eksploatacija šljunka uprkos kaznama

Okrugli sto u Doboju: Nelegalna eksploatacija šljunka uprkos kaznama
Foto: N.N. | Okrugli sto u Doboju: Nelegalna eksploatacija šljunka uprkos kaznama
Sanja Čakarević

DOBOJ - Ni osuđujuće presude, ni česte kontrole preduzeća, kao ni pečaćenje objekata nisu zaustavili nelegalnu eksploataciju šljunka u koritu rijeke Bosne, jer vlasnicima šljunkara više se isplati platiti kaznu, nego trošiti vrijeme i novac na pribavljanje dokumentacije koja će im obezbijediti dozvolu za rad.

Rečeno je to u Doboju na okruglom stolu posvećenom ovom problemu.

 "Činjenica je da smo svi u tom lancu poprilično nezadovoljni tom problematikom na terenu", kaže Milan Kočić, stručni saradnik u resoru vodoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

 U posljednje četiri godine pred pravosudnim institucijama izrečeno je deset presuda, navodi Mladen Simić, tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, koji je prisustvovao okruglom stolu posvećenom ovoj temi.

 "U najvećem broju slučajeva odgovornim licima izricana je uslovna osuda, ali i sporedna novčana kazna, i obavezivali su se da u budžet RS uplate pribavljenu korist, odnosno štetu koju su nanijeli. Imamo šest predmeta gdje smo donijeli naredbu o obustavi ili nesprovođenju istrage usljed nedostatka dokaza. U međuvremenu imamo 15 predmeta otvorenih, četiri predmeta su starija, jer su od 2017. do 2019, koji još nisu riješeni, istraga je u toku, a početkom ove godine formirali smo novih 11 predmeta koji bukvalno pokrivaju cijelu rijeku Bosnu, sve do Save, da provjerimo sve firme koje se bave eksploatacijom šljunka", kazao je Simić.

 U istrage je aktivno uključena i Policijska uprava Doboj, koja najviše slučajeva nelegalne eksploatacije šljunka bilježi na području Doboja, a problem predstavljaju i šljunkare na entitetskoj granici.

 Nelegalna i nekontrolisana eksploatacija prirodnih minerala iz korita rijeke Bosne stvara velike probleme mještanima Kotorskog, kaže Mehmed Trnjanin, predsjednik te dobojske mjesne zajednice.

"Obala je stradala od te eksploatacije šljunka", rekao je Trnjanin.

Odabir lokacije za eksploataciju šljunka, poručuju iz resornog ministarstva, vrši JU "Vode Srpske", ta institucija bira i izvođače radova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije