Gradovi

Opozicija ne odustaje od Gorana Čengića

Opozicija ne odustaje od Gorana Čengića
Foto: Nedžad Uglješa | Opozicija u Vijeću Novog Sarajeva ne odustaje od Gorana Čengića

SARAJEVO - Opozicija u Općinskom vijeću Novo Sarajevo ne odustaje od namjere da se ispoštuje obećanje Nedžada Koldže, načelnika ove opštine, koje je još 2008. godine dao majci Gorana Čengića, Sarajlije koji je ubijen na Grbavici, da će novoizgrađenoj dvorani u naselju Grbavica dati njegovo ime.

Podsjećamo da su nedavno vijećnici odlučili da se dvorana zove "Novo Sarajevo", a Goran Čengić je stradao na Grbavici u junu 1992. godine kada je pokušao spasiti komšiju doktora Husniju Ćerimagića. 

Vildana Bešlija, vijećnik Naše stranke, koja je najjača opoziciona partija u Općinskom vijeću, kaže za "Nezavisne" da još razmatraju koji način je najprikladniji da nastave sa borbom da ovu novosarajevsku dvoranu imenuju imenom jednog plemenitog čovjeka.

"Jedna od opcija je i ponovno traženje izmjene i dopune Odluke o nazivu dvorane i ponovno zakazivanje javnih rasprava u mjesnim zajednicama u ovoj općini, jer prošli zborovi u mjesnim zajednicama nisu održani", tvrdi ona.

Kaže da je delegacija vijećnika odmah nakon što je referendum odbijen, jer nije bilo dvotrećinske podrške vijećnika, otišla Goranovoj majci Nataši kako bi je direktno obavijestila o ishodu glasanja.

"Tražili smo od nje mišljenje da li da nastavimo dalje, može li ona to podnijeti. Rekla je da nastavimo borbu i da su njeni sinovi jedino što je drži na životu", kaže Bešlija.

Ističe da je Edin Forto, njen stranački kolega u Skupštini Kantona Sarajevo, ovo zakonodavno tijelo obavijestio o dešavanjima u Općinskom vijeću Novo Sarajevo i o nelegalnom održavanju zborova u mjesnim zajednicama, te da je Skupština zatražila informacije od Vijeća.

Međutim, Edin Rovčanin (SBB), zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo, kaže da nisu dobili nikakav dopis iz Skupštine KS, te da to i nije nešto čime bi se Skupština KS bavila.

"Predlagao sam opoziciji da odustane od referenduma jer nema dovoljno 'ruku' da traži izmjenu i dopunu odluke. Mogli su to sve na vrijeme uraditi. Postoje i amandmani, ali oni tvrde da im nisu uvaženi", kaže Rovčanin.

Ističe da je referendum mač s dvije oštrice, te da bi općinu koštao 300.000 KM, a i ishod, kako je rekao, nije siguran.

"Šta  ako bi narod opet rekao drugačije, kako onda to objasniti majci Gorana Čengića koja je dovoljno propatila? Opozicija ima drugih načina da promijeni odluku", tvrdi Rovčanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije