Gradovi

Opozicija protiv online sjednica Gradskog vijeća Tuzla

Opozicija protiv online sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Foto: Nataša Tadić | Opozicija protiv online sjednica Gradskog vijeća Tuzla

TUZLA - Kolegij Gradskog vijeća Tuzla donio je odluku da se sjednica Vijeća u četvrtak održi online, što je izazvalo burnu reakciju opozicije koja je danas održala pres-konferenciju te poručila da se tako pokušavaju zataškati problemi sa izvještajima javnih preduzeća, ali i druge bitne stvari.

Po riječima Nataše Perić, predsjedavajuće GV Tuzla, sala nije uslovna za održavanje sjednica sa 30 vijećnika i odluka da se sjednica održi online je isključivo iz zdravstvenih razloga.

"Mnogi izvještaji preduzeća i ustanova, koji su za njih bitni i koje uvijek ističu, prezentovani su putem redovnih sjednica i slučajnost je da se baš danas za Dom zdravlja i neke druge ustanove i preduzeća putem ZOOM sjednice razmatraju njihovi izvještaji", kazala je Perićeva.

Iz opozicije se ne slažu s tim i ističu da razumiju epidemiološku situaciju te da su nudili rješenja koja nisu prihvaćena.

"Predlagali smo da se urade brzi antigenski testovi i da se prisustvuje sjednici. Drugo, predložili smo da nam Ministarstvo zdravstva da odgovor možemo li mi održavati sjednicu kao predstavničko tijelo jer širom BiH gradska i opštinska vijeća imaju sjednice, te treće - da održimo sjednicu u sali Narodnog pozorišta Tuzla, kina 'Kaleidoskop' ili BKC-a. Sve je odbijeno", pojasnio je Admir Čavalić, vijećnik Stranke za BiH. 

Kako opozicija tvrdi, ZOOM sjednica planirana je ne zbog epidemiološke situacije, već zbog tačaka dnevnog reda, posebno rada javnih preduzeća, statuta mjesnih zajednica, Nacrta budžeta za 2022. godinu  i drugih. Tehničke mogućnosti ne omogućavaju konstruktivnu raspravu vijećnika, ali ni kvalitetne zaključke, stav je opozicije.

Posebno je za ovu sjednicu bio sporan izvještaj Doma zdravlja Tuzla, na čiji rad su stigle brojne pritužbe građana, tvrde opozicioni vijećnici.

Zijah Rifatbegović, vijećnik SDA, istakao je da vijećnici opozicije inače nisu zadovoljni radom vijeća koje, po njegovim riječima, karakteriše autokratija, ispunjavanje volje gradonačelnika, modeliranje zakona, kršenje poslovnika, ukidanje klubova koje zakon ne prepoznaje, itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije