Gradovi

Opozicija u sali, pozicija kod kuće

Opozicija u sali, pozicija kod kuće
Foto: N.N. | Opozicija u sali, pozicija kod kuće

TUZLA - Sjednica Gradskog vijeća Tuzla je održana online, sa čime se nije složila opozicija te je došla u zgradu gdje je sjednica trebala da bude i odatle učestvovala u online sjednici te prenosila uživo na društvenim mrežama.

Opozicija je došla u vijećničke klupe jer smatra da online platforma Zoom nije najbolji način održavanja sjednice i rasprave o bitnim tačkama.

"Tuzla nikada nije bila grad kukavica. Mi kao vijećnici u Gradskom vijeću moramo dokazati da smo prvi među jednakima i da se ne bojimo ići uživo. Dok radnici rade, rudari rade, svi obavljaju normalno svoje dužnosti, mi treba da budemo zaštićena vrsta. E pa, opozicija neće tako da se ponaša", rekao je Omer Berbić, vijećnik Naše stranke.

Iz opozicije su podsjetili da su na kolegiju prije nekoliko dana nudili prijedloge da se nađe prihvatljivo rješenje za sve. No, nijedan prijedlog nije uvažen, tvrde vijećnici iz opozicionih stranaka.

"Mi poštujemo sve naredbe Kriznog štaba i 20 ljudi u zatvorenom, ali možemo se rasporediti u salama pozorišta ili BKC-a. Na kraju smo im rekli da pristajemo na Zoom sjednicu, ali da se odreknemo naknada za nju jer ćemo je pratiti iz naših domova. Odbijeno je i to", pojasnila je Selma Ćatibušić, vijećnica Platforme za progres.

Ona je naglasila da nije lockdown i da uz poštivanje mjera opozicija želi biti odgovorna i transparentna.

S obzirom na to da nijedna predložena opcija za održavanje sjednice nije prihvaćena, opozicija je svoj bunt izrazila time što je došla u salu gdje se inače održavaju sjednice.

"Niz pitanja zahtijeva raspravu uživo i da se pred javnost izađe otvoreno, jasno i glasno. Ja mislim da je ovo prvi put u BiH da se sjednica vijeća održava i online i uživo - podijelila se opozicija i pozicija", smatra Admir Čavalić, vijećnik Stranke za BiH.

S druge strane, predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić oglasila se saopštenjem za javnost te kazala da se svi, pa i vijećnici moraju pridržavati higijensko-epidemioloških mjera.

"Rad putem savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija treba da bude pravilo ponašanja gdje god je to moguće. Zbog toga primjedbe nekoliko vijećnika za održavanje sjednice putem Zoom aplikacije po našem mišljenju nisu osnovane i vjerovatno su motivirane željom za političkim promoviranjem, a ne željom da se doprinese boljitku građana", rekla je Perićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije