Gradovi

Oprema za poljoprivrednike i obuka nezaposlenih

Oprema za poljoprivrednike i obuka nezaposlenih
Foto: Vesna Duka | Oprema za poljoprivrednike i obuka nezaposlenih

TREBINJE - Predstavnici Grada Trebinja i njemačke nevladine organizacije „Help“ potpisali su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavku opreme za 20 korisnika i obuku deset nezaposlenih lica sa područja ovog grada, te za uređenje dva dječija igrališta u Zasad polju i Hrupjelima.

U pitanju je projekat  „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije zapadnog Balkana 2021-2022“, u okviru kojeg je, kako je naveo gradonačelnik Mirko Ćurić, izdvojeno 100.000 maraka za pomenute aktivnosti, od čega je učešće Grada Trebinja  35.000 КM, a sami korisnici treba da uplate 15 odsto dodijeljenih sredstava.

"Projektom je predviđeno da iznos od 80.000 КM bude namijenjen za 20 korisnika, koji će dobiti podršku od po 4.000 КM za nabavku opreme i repromaterijala, u skladu sa aplikacijom koju su dostavili na javni poziv, dok je iznos od 10.000 КM predviđen za obuku 10 naših nezaposlenih sugrađana, a u pitanju je sertifikovana obuka za recepcionara, za koji će do kraja sedmice biti raspisan javni poziv, dok će i sama naša lokalna zajednica dobiti 10.000 КM za uređenje dva dječija igrališta i to pored zgrade za mlade bračne parove i u naselju Hrupjela“, rekao je Ćurić.

Predstavnik njemačke nevladine organizacije "Help" Darijan Milić je pojasnio da će korisnici nakon uplate svoga dijela iznosa u narednih 15 dana dobiti opremu za koju su aplicirali.

"Iako nas je sve pandemija usporila, nadamo se da ćemo projekat sprovesti na zadovoljstvo svih učesnika", istakao je Milić.

Jedan od korisnika sredstava Danilo Škero iz trebinjskog naselja Pridvorci koji obrađuje dva voćnjaka po 450 stabala dunja i patuljastih trešanja, kao i stotinu stabala šipaka i smokava, kaže da je ovo prva donacija koju je dobio, ali će mu dobro doći.

“Ja ću u narednom period gledati da dobijem i kosačicu, makar i uz sopstvena ulaganja u bilo kome procentu, jer je svakom poljoprivredniku korisno da dobije makar dio sredstava potrebnih za rad, koliki god to procenat bio”, kaže Škero.

Sa njim se složio i pčelar iz sela Mrkonjići Slavko Bošković koji ima 300 pčelinjih društava, a takođe po prvi put dobija donaciju.

Kaže da je tražio građevinski materijal za uređenje prostorije za vrcanje meda, u kojoj bi mogao ugostiti i kupce, jer želi osavremeniti svoj posao sa pčelama koje, kako dodaje, hrane sedam članova njegovog domaćinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije