Gradovi

Opremljen Centar za prevenciju prirodnih katastrofa

Opremljen Centar za prevenciju prirodnih katastrofa
Foto: Vesna Duka | Opremljen Centar za prevenciju prirodnih katastrofa

TREBINJE - Neophodna oprema Centra za prevenciju prirodnih katastrofa koji će pokrivati teritorije četiri lokalne zajednice iz BiH, Crne Gore i Hrvatske, odnosno Trebinje, Ravno, Herceg Novi i dubrovačku opštinu Konavle, već je instalirana.

Centar će prema prvim dobijenim podacima  zvanično početi sa radom do sredine decembra, zaključeno je na završnoj konferenciji prekograničnog projekta "Flood & Fire" u Trebinju.

“Centar je već opremljen i u toku su probe, a do 14. decembra, do kada traje projekat, biće i zvanično u funkciji i dati podatke svakog od centara u svim ostalim opštinama, jer su sve opštine iz projekta dobile dronove koji će pratiti situaciju na terenu, a oni će raditi na način da će letjeti oko pola sata, sakupljati podatke sa terena, s tim da će to u ljetnom periodu trajati duže, pa se onda svi podaci šalju u sistem, akumuliraju se svi parametri i reaguje se ako treba reagovati”, kazao je Projekt menadžer “Flood & Fire” Jovan Subotić iz opštine Herceg Novi.

Od 1,8 miliona evra, koliko je vrijedan cjelokupan projekat koji finansira Evropska unija, značajan dio od 400 hiljada evra će pripasti Trebinju, za šta će se, kako je rekao gradonačelnik Mirko Ćurić, nabaviti ili je već nabavljen jedan dio zaštitne opreme za vatrogasce, specijalizovano vozilo za šumske požare, pikap vozilo, dva drona, kao i oprema za auto udese, razvalni alat i agregati.

“Sve ovo je nedostajalo Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje da bi nivo svoje spremnosti podigla na veći nivo, iako smo mi i trenutno dovoljno opremljeni da odgovorimo svakoj vanrednoj situaciji”, kazao je Ćurić.

On dodaje da je Trebinje rado pristalo na uslove sufinansiranja od 15% jer su benefiti ogromni, ali se realizacijom ovog projekta otvaraju i mogućnosti druge saradnje, u svim drugim projektima koji će doprinijeti napretku svake od ovih lokalnih zajednica, za šta se on kao prvi čovjek Trebinja nada da će se u budućnosti sigurno više razvijati.

I komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković je potvrdio da je jedan dio opreme stigao u Trebinje, a drugi očekuju ovih dana.

“Ova će nam oprema puno značiti, jer ćemo, zajedno sa Civilnom zaštitom, sigurno efikasnije djelovati, tim prije što je i sam Grad Trebinje, zajedno sa Republičkom upravom Civilne zaštite RS, ranije nabavio opreme vrijedne oko 200.000 maraka, a u pitanju su crijeva, spojnice, mlaznice, odijela za požare na otvorenom prostoru, dok je u ovom dijelu opreme iz projekta, pored dronova i tehnike, kao i specijalizovanih vozila, dopremljen i dobar dio ostale neophodne opreme kojom se djeluje protiv svih elementarnih nepogoda i katastrofa”, pojasnio je Kašiković.

Marijana Čupić Jovanovski iz dubrovačke opštine Konavli je potvrdila da je nakon setova lične zaštitne opreme koje su njihovi vatrogasci dobili u maju, te vatrogasnog kamiona i ostalih tehničkih pomagala, danas stigla i ostala oprema iz projekta, što sve skupa košta oko 300.000 evra, a što će, kako kaže, uveliko olakšati rad njihove vatrogasne službe.

I ona i Josip Raguž iz opštine Ravno su se složili da je ovom opremom dat veliki doprinos ne samo vatrogasnim službama, nego i opštinskim budžetima iz kojih bi se, da nije bilo projekta, trebali izdvojiti novci za opremu, a izviđanjem dronova će se, kako ističu, lakše preventivno djelovati.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije