Gradovi

Opština Stanari sufinansira stanove za mlade bračne parove

Opština Stanari sufinansira stanove za mlade bračne parove
Foto: Ilustracija | Opština Stanari sufinansira stanove za mlade bračne parove

STANARI - Predsjednik Skupštine opštine Stanari Denis Stevanović rekao je da je u protekle dvije godine 11 mladih bračnih parova iskoristilo podsticajna sredstva za sufinansiranje kupovine ili izgradnje prve stambene jedinice, za šta je iz opštinskog budžeta isplaćeno 164.000 KM.

Stevanović je rekao Srni da su u 2021. godini sa po 12.000 KM sufinansirana tri mlada bračna para, a prošle godine osam parova sa po 16.000 KM.

"Prošle godine bilo je prijavljeno 10 mladih bračnih parova, a osam je ispunilo uslove", naveo je Stevanović.

On je najavio da će već u prvoj polovini tekuće godine biti raspisan i treći javni poziv za sufinansiranje za šta je već u budžetu opštine predviđeno 80.000 KM.

"Ukoliko se desi da bude više mladih bračnih parova koji ispunjavaju te uslove, a tih 80.000 KM ne bude dovoljno, mi ćemo rebalansom uvećati sredstva", naveo je Stevanović.

On kaže da je pravilnik o sufinansiranju kupovine ili izgradnje prve stambene jedinice mladim bračnim parovima na području opštine Stanari lokalni parlament usvojio 2020. godine, na osnovu inicijative odbornika SP-a, i da je podsticajni iznos sa prvobitnih 12.000 KM po korisniku povećan na 16.000 KM.

Prema njegovim riječima, kriterijumi za apliciranje za podsticajna sredstva po ovom osnovu nisu zahtjevna, između ostalog, bitno je da su supružnici mlađi od 35 godina, da najmanje jedno od njih u kontinuitetu ima tri godine prebivalište na području opštine Stanari, da u trenutku prijave oboje imaju prebivalište u ovoj lokalnoj zajednici.

"Može se sufinasirati kupovina stana ili kuće, ili izgradnja kuće", izjavio je Stevanović i ukazao na opšte uslove koje mladi bračni par pri tome mora da zadovolji, od kojih je izdvojio da se na njima ne vode nekretnine uslovne za život ili da su trgovali nekretninama u određenom vremenskom periodu.

On je kao prednost ovog pravilnika ukazao što se podstiče i izgradnja kuće na selu, što je za ovu lokalnu zajednicu veoma bitno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije