Gradovi

Opština, mještani i dijaspora grade novu školu

Opština, mještani i dijaspora grade novu školu
Foto: Srna | Opština, mještani i dijaspora grade novu školu

MODRIČA - U Dugom Polju kod Modriče danas je počela izgradnja novog objekta područnog odjeljenja Osnovne škole "Sveti Sava" Modriča, koju će finansirati opština, mještani Dugog Polja i Botajice, te lica iz ovih mjesta koja žive i rade u inostranstvu.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dugo Polje Mladen Vidović, koji je i odbornik u Skupštini opštine Modriča, rekao je da su inicijativu za izgradnju pokrenuli mještani Botajice, Dugog Polja i zaseoka Kutlovac, zbog loših uslova u staroj zgradi škole, koja je izgrađena 1975. godine, a čija je upotrebna dozvola istekla prije 20 godina.

On je naveo da će u ovoj godini završiti temelje i prvu ploču, te da će se naredne godine nastaviti gradnja objekta, koji će imati prizemlje i sprat, sa devet učionica i drugom potrebnim prostorijama.

Početku radova prisustvovao je načelnik Modriče Jovica Radulović, koji je rekao da se Opštinska uprava više puta obraćala Vladi Republike Srpske za sanaciju škole.

"Zbog bezbjednosti učenika i radnika škole nismo mogli više čekati i odlučili smo da počnemo izgradnju", rekao je Radulović.

On je naveo da vrijednost radova na temeljima i prvoj ploči oko 60.000 KM.

"Opština će platiti materijal za temelj i ploču objekta za koji je Projekat besplatno obezbijedilo privatno građevinsko preduzeće iz Modriče", rekao je Radulović.

On je najavio da će se u budžetu Opštine za narednu godinu planirati dio sredstava za nastavak radova, i da će lokalna uprava animirati Modričane u dijaspori, međunarodne organizacije i druge donatore, te da očekuje značajna sredstva Vlade Republike Srpske.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Mitar Kršić rekao je da je izgradnja škole važan događaj za školu, ali i mještane ovih sela, čije će buduće generacije učenika imati dobre uslove za obrazovanje.

Škola u Dugom Polju trenutno ima 48 učenika i 20 nastavnika i drugih radnika.

"Ove godine nije upisan nijedan učenik u prvi razred, ali će se naredne godine stanje poboljšati s obzirom da je za školu stasalo 10 djece sa prostora Dugog Polja i Kutlovca", rekao je Kršić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije