Gradovi

Osobama s invaliditetom omogućen završetak osnovnog obrazovanja: U školu sa 22. godine

Osobama s invaliditetom omogućen završetak osnovnog obrazovanja: U školu sa 22. godine
Foto: N.N. | Osobama s invaliditetom omogućen završetak osnovnog obrazovanja: Prvačić u 22. godini

TUZLA - Osobe s invaliditetom u TK starije od 15 godina dobile su mogućnost završavanja osnovnog obrazovanja.

Arhitektonske barijere, nedostatak kadra, personalnih asistenata, finansija i dobre volje nadležnih institucija razlozi su zbog kojih su osobe s invaliditetom i u dvadest i nekim godinama "prvačići".

Kroz projekat "Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba s invaliditetom u BiH", koji sprovodi Informativni centar za osobe s invaliditetom "Lotos", utvrđeno je da školovanje nije omogućeno ovoj populaciji.

Nakon dvije godine zagovaranja, trud je urodio plodom.

Emina Hatemić ima 22 godine i ove godine krenut će u prvi razred. Pošto je u kolicima, škola nije omogućila rampu i ona je ostala bez osnovnog obrazovanja. Kaže da joj je bilo teško gledati vršnjake kako završavaju školu, maturiraju, studiraju, a ona sjedi kod kuće.

"Ne mogu opisati kako sam provela sve godine čekajući. Na neki način sam se nadala da će sve ovo biti riješeno, a na neki način gubila strpljenje i nadu. Mislila sam da se moj cilj da se školujem nikada neće ostvariti i da će to ostati samo moj san. Danas sam napokon doživjela to da upišem školu i da ostvarim jedan od ciljeva u svom životu", rekla je Emina i dodala da se nada završetku i srednje škole i studiranju psihologije.

U Tuzlanskom kantonu za obrazovanje odraslih certificirane su OŠ "Simin Han" u Tuzli i OŠ "Safvet-beg Bašagić" u Gradačcu. Ovisno od broja kandidata, škole će organizovati redovnu, instruktivnu, konsultativnu ili nastavu na daljinu.

"Sam sistem obrazovanja po novom zakonu je specifičan da polaznici prvog, drugog, trećeg, četvrtog ili petog razreda mogu završiti za tri mjeseca, a šesti, sedmi, osmi ili deveti razred za šest mjeseci", pojasnio je Admir Hasanbašić, direktor OŠ "Simin Han" Tuzla.

Dugoročna zadaća nadležnih insitucija i cijelog društva mora biti omogućavanje istih šansi i istih mogućnosti za obrazovanje svih, smatraju u "Lotosu", udruženju čijih će troje odraslih članova ove godine poći u osnovnu školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije