Gradovi

Osveštan Hram Svetog Save u Mrkonjić Gradu

Osveštan Hram Svetog Save u Mrkonjić Gradu
Foto: Srna | Osveštan Hram Svetog Save u Mrkonjić Gradu
Srna

MRKONJIĆ GRAD - Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je da je osveštanje Hrama Svetog Save i parohijskog centra u Mrkonjić Gradu jedinstven događaj u životu Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima.

U besjedi nakon Svete arhijerejeske liturgije, vladika Jefrem je naglasio da se ovo događa u navečerje velikog svesrpskog jubileja – 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, srpskog naroda i njegove države, koja počinje ličnošću Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog.

"To je bila zlatna epoha Nemanjića, kada su građene velike i najznamenitije srpske zadužbine, počevši od Hilendara, Studenice, Žiče, Gračanice do mnogih drugih", rekao je vladika Jefrem.

On je podsjetio da je duh zadužbinarstva ušao u dušu i svijest srpskog naroda i traje kroz cijelu njegovu istoriju.

"Gradili su vladari i vlastela, crkveni velikodostojnici i obični ljudi iz naroda, a plemenita svijest došla je i do našeg vremena i živjeće u srpskom narodu u budućnosti. Tako je naš ktitor Mladen Milanović iz Mrkonjić Grada, pokrenut ljubavlju prema Bogu i plemenitom ktitorskom idejom, izgradio ovu svoju zadužbinu Svetom Savi, najvećem sinu srpske crkve i naroda", poručio je vladika Jefrem.

Vladika Jefrem je rekao da je ova svetinja izgrađena sa velikom žrtvom i ljubavlju, uz mnogo napora i odrcanja, sa namjerom i vjerom da se Bogu prinosi ono što je najvrednije i najdracjenije.

"Naš ktitor, kao čovjek vjere i sin crkve, poput starih zadužbinara, prinosi svoj hram sa pratećim zdanjem Svetom Savi, koji svojom svetiteljskom desnicom ukazuje prema liku Gospoda Isusa Hrista, jer svaki dobri dar od Boga dolazi i Bogu se prinosi", istakao je vladika Jefrem.

Prema njegovim riječima, činom osveštanja, ovaj hram i prateći objekat, koji je uknjižen kao crkvena imovina, danas se duhovno unosi i polaže u dragocjenu riznicu Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

"Apelujem na srpski narod da prihvati ovaj nesebični dar i molim našu duhovnu majku, Srpsku pravoslavnu crkvu da ovaj dragocjeni biser uvrsti u red drugih duhovnih dragulja, koje nam vjekovima čuva i unapređuje", rekao je vladika Jefrem.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije