Gradovi

Osveštan Hram Svetog Save u Mrkonjić Gradu

Osveštan Hram Svetog Save u Mrkonjić Gradu
Foto: Srna | Osveštan Hram Svetog Save u Mrkonjić Gradu
Srna

MRKONJIĆ GRAD - Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je da je osveštanje Hrama Svetog Save i parohijskog centra u Mrkonjić Gradu jedinstven događaj u životu Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima.

U besjedi nakon Svete arhijerejeske liturgije, vladika Jefrem je naglasio da se ovo događa u navečerje velikog svesrpskog jubileja – 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, srpskog naroda i njegove države, koja počinje ličnošću Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog.

"To je bila zlatna epoha Nemanjića, kada su građene velike i najznamenitije srpske zadužbine, počevši od Hilendara, Studenice, Žiče, Gračanice do mnogih drugih", rekao je vladika Jefrem.

On je podsjetio da je duh zadužbinarstva ušao u dušu i svijest srpskog naroda i traje kroz cijelu njegovu istoriju.

"Gradili su vladari i vlastela, crkveni velikodostojnici i obični ljudi iz naroda, a plemenita svijest došla je i do našeg vremena i živjeće u srpskom narodu u budućnosti. Tako je naš ktitor Mladen Milanović iz Mrkonjić Grada, pokrenut ljubavlju prema Bogu i plemenitom ktitorskom idejom, izgradio ovu svoju zadužbinu Svetom Savi, najvećem sinu srpske crkve i naroda", poručio je vladika Jefrem.

Vladika Jefrem je rekao da je ova svetinja izgrađena sa velikom žrtvom i ljubavlju, uz mnogo napora i odrcanja, sa namjerom i vjerom da se Bogu prinosi ono što je najvrednije i najdracjenije.

"Naš ktitor, kao čovjek vjere i sin crkve, poput starih zadužbinara, prinosi svoj hram sa pratećim zdanjem Svetom Savi, koji svojom svetiteljskom desnicom ukazuje prema liku Gospoda Isusa Hrista, jer svaki dobri dar od Boga dolazi i Bogu se prinosi", istakao je vladika Jefrem.

Prema njegovim riječima, činom osveštanja, ovaj hram i prateći objekat, koji je uknjižen kao crkvena imovina, danas se duhovno unosi i polaže u dragocjenu riznicu Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

"Apelujem na srpski narod da prihvati ovaj nesebični dar i molim našu duhovnu majku, Srpsku pravoslavnu crkvu da ovaj dragocjeni biser uvrsti u red drugih duhovnih dragulja, koje nam vjekovima čuva i unapređuje", rekao je vladika Jefrem.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije