Gradovi

Osveštanje kompleksa Duhovnog centra Mrkonjići na Svetog Vasilija

Osveštanje kompleksa Duhovnog centra Mrkonjići na Svetog Vasilija
Foto: N.N. | Osveštanje kompleksa Duhovnog centra Mrkonjići na Svetog Vasilija

TREBINJE - U Mrkonjićima, nadomak Trebinja, rodnom selu Svetog Vasilija, završeni su građevinski radovi na kompleksu Duhovnog centra Mrkonjići, koji je nikao oko Crkve Svetog Vasilija, a okončavaju se i radovi na uređenju prostora ispod crkvenog kompleksa.

"Ako Bog da, do 12. maja, kada se proslavlja Vasilijev dan i ovdje u Mrkonjićima bude narodni sabor, planiramo završiti i uređenje okolnog prostora, kako bi, prema dogovoru, na ovaj veliki praznik bili osveštani krstovi, zvona i cjelokupan manastirski kompleks", kaže Rade Bošković, predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjića.

U pitanju je tek prva faza radova, koja ujedno podrazumijeva i najobimniji dio posla, za šta je Republika Srbija donirala 800.000 maraka, Republika Srpska 800.000, a grad Trebinje milion maraka.

Ugovoreni radovi u prvoj fazi, prema gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje, podrazumijevali su kompleks religijskih objekata razvijen oko Crkve Svetog Vasilije s nizom sadržaja i to kelije, radionice, kuhinja, gostiona, palionica za svijeće...

Takođe, potkrovni dio ima dobro iskorišten prostor, gdje su pretežno izgrađene kelije, dok je u jednom krilu smještena radionica s galerijom.

"Građevinski radovi na podizanju novih objekata su završeni, a sada ostaje unutrašnje uređenje, ali je najbitnije da sada imamo cjelokupan sakralni kompleks, upravo onakav kakvim smo mi, mještani Mrkonjića, decenijama sanjali da se ostvari i koji je najprije započeo umirovljeni vladika Atanasije izgradnjom Crkve Svetog Vasilija", dodaje Rade Bošković.

Mrkonjićani su, kaže, zahvalni dvojici zvaničnika Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, kao i gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću, koji su se nesebično zalagali da se dovrši prva faza, dok će druga faza podrazumijevati kompleks objekta Vidikovac s pratećim sadržajima.

Mještani Mrkonjića se slažu da ima još dosta da se uradi, ali su ubijeđeni da će sada sve ići lakše, jer otkako im se realizovala zamisao da se na temeljima svečeve rodne kuće izgradi crkva, a ona je danas stjecište velikog broja vjernika sa svih strana svijeta, još su čvršći u vjeri da će i Duhovni centar Mrkonjići uskoro zablistati punim sjajem.

Kažu da se nadaju, kada sve bude dovršeno, da će Mrkonjići biti ništa manje značajni i posjećeni od kompleksa Crkvina na Hercegovačkoj Gračanici iznad Trebinja, ali će u duhovnom i nacionalnom smislu za narod Hercegovine imati značaj i kao Ostrog, gdje je vječno počivalište Svetoga Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije