Gradovi

Otrovna materija iz Lukavca dospjela na područje Petrova

Otrovna materija iz Lukavca dospjela na područje Petrova
Foto: Ilustracija | Otrovna materija iz Lukavca dospjela na područje Petrova

DOBOJ - Sportsko ribolovno udruženje "Bosna" iz Doboja prati kretanje otrovne materije koja se iz taložnika otpadnih voda u Lukavcu u Federaciji BiH izlila u Spreču i koja se, prema posljednjim informacijama, spustila do područja opštine Petrovo, rekao je sekretar ovog udruženja Zdravko Radić.

On je rekao da se očekuje da otpadne materije prirodnim putema dospiju i na područje Doboja, ali da trenutno još nisu uočene. 

Radić kaže da su članovi ribolovnog udruženja na terenu i da zajedno sa nadležnim institucijama prate kretanje materije. 

Civilna zaštita u Doboju upozorila je vlasnike bunara uz rijeke Spreču i Bosnu da povećaju uzorkovanje vode. 

"Prema procjeni Republičke uprave Civilne zaštite, voda zagađena otrovnom materijom, koja je juče istekla iz fabrike "Sisecam soda" u Lukavcu u rijeku Spreču, mogla bi prirodnim putem da dospije na područje dobojske regije, a potom nizvodno rijekom Bosnom sve do ušća u rijeku Savu", rekao je ranije Srni portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović. 

On je apelovao da stanovništvo, posebno vlasnici bunara, uz rijeku Bosnu ne koriste vodu dok na teren ne izađu nadležne ekipe i uzmu uzorke vode. 

Stojanović je naveo da je Republička uprava Civilne zaštite juče poslije podne obaviještena o akcidentu, te istakao da je neophodno da na teren izađu inspektori Inspektorata za vode Republike Srpske i nalože dalje aktivnosti. 

U Fabrici "Sisecam soda" iz Lukavca juče je pukao nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga Bijelog mora, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije