Gradovi

Otvoren 25. Petrovdanski padobranski kup u Prijedoru

Otvoren 25. Petrovdanski padobranski kup u Prijedoru
Foto: Srna | Otvoren 25. Petrovdanski padobranski kup u Prijedoru
Srna

Na aerodromu Urije u Prijedoru danas je otvoren 25. Petrovdanski padobranski kup, koji je okupio 43 padobranca, odnosno osam ekipa.

Petrovdanski padobranski kup okupio je padobrance iz NJemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i Poljske. Budući da ekipe nisu kompletne, među njima ima i miks ekipa, odnosno jedan tim čine padobranci iz više zemalja.

Padobranski kup je otvorio ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić za koga je, kako je navo, zadovoljstvo bilo vidjeti takmičare iz devet zemalja.

"Mislim da je ovo jedan od prvih međunarodnih događaja koji je održan na prostorima Republike Srpske i raduje me što je ovo 25. kup po redu. Prethodne godine kup nije održan zbog pandemije virusa korona, a i ove godine je bilo određenih poteškoća u organizaciji", naveo je Ćorić, koji je i direktor kupa.

Foto: Srna
Foto: Srna

On je siguran da će Vlada Republike Srpske i grad Prijedor prepoznati ovaj trud, rad i volju organizatora, koji rade na domaćinski način, u najboljoj namjeri da se ovo takmičenje održava i ubuduće.

Sportski direktor takmičenja Zoran Sredić rekao je da je ove godine broj učesnika nešto manji od planiranih i najavljenih.

"Ostvarili smo kontakt sa šezdesetak padobranaca. Trenutno ih je 43 u osam ekipa, tako da radimo prema programu - osam skokova po takmičaru i polufinale i finale", pojasnio je Sredić.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je istakao da 25. Petrovdanski padobranski kup dovoljno govori o tome da Prijedor ima tradiciju kada je riječ o padobranstvu.

Foto: Srna
Foto: Srna

"I ovaj kup i naš aero-klub su ponos našeg grada. Da je riječ o velikoj tradiciji govori to da smo u ovo vrijeme, kada je kretanje ograničeno, uspjeli da okupimo sve te ljude na jednom mjestu da se takmiče", rekao je novinarima Pavlović i takmičarima poželio dobre rezultate i da se dogodine okupe u još većem broju.

Organizator Petrovdanskog padobranskog kupa je Aero-klub "Prijedor", a pokrovitelji su Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i grad Prijedor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije