Gradovi

Otvoren Kineski centar u Narodnoj biblioteci Trebinje

Otvoren Kineski centar u Narodnoj biblioteci Trebinje
Foto: Vesna Duka | Otvoren Kineski centar u Narodnoj biblioteci Trebinje

TREBINJE - Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić otvorili su svečano u Narodnoj biblioteci Trebinje Kineski centar, prvu ovakvu kulturnu instituciju u BiH.

Ideja je potekla prije dvije godine, prilikom ranije posjete ambasadora Pinga Trebinju, kada je sa Ćurićem i predsjednikom Skupštine grada Dragoslavom Banjkom dogovoreno uspostavljanje ove kulturne institucije.

"Tada je dogovoreno jačanje ekonomske i kulturne saradnje, pa je ovaj događaj ispunjenje želje da se uspostavi jedan kulturni institut u Trebinju", pojasnio je Ping, zahvalivši rukovodstvu grada i Narodne biblioteke, kao i Ministarstvu inostranih poslova BiH i građanima Trebinja.

Podsjetivši da je u Narodnoj biblioteci Trebinje u toku kurs kineskog jezika, za koji je veliki broj Trebinjaca pokazao interesovanje, Ćurić je rekao da su kulturološke potrebe ovog grada za kineskom kulturom sve veće.

"Nadamo se da će Kineski centar biti novi kvalitet u saradnji naša dva naroda i još jedna otvorena vrata svim dobronamjernim gostima našeg grada, u kome mi pružamo ruku prijateljstva", dodao je Ćurić.

Milosava Supić Vuković, direktorica Narodne biblioteke Trebinje, pojasnila je da je u pitanju kabinet opremljen zahvaljujući sredstvima Narodne Republike Kine, zahvalivši ambasadoru Pingu.

"Narodna biblioteka je ustupila prostor za ovaj centar i ovdje se već odvijaju kursevi kineskog jezika sa četrdesetak polaznika, a uvjerena sam da će kroz različite projekte upoznati još dobar dio ove velike civilizacije", kazala je Supić Vukovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije