Gradovi

Otvoren novi azil za pse u Trebinju

Otvoren novi azil za pse u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Otvoren novi azil za pse u Trebinju

TREBINJE - U Trebinju je, na lokalitetu seoske regije Petrovo Polje, otvoren novoizgrađeni Azil za pse "Danica", moderan objekat za smještaj i brigu o psima lutalicama u koji je uloženo 510.000 maraka.

"U pitanju je jedan od najmodernijih objekata za brigu o napuštenim psima za čiju izgradnju je međunarodna organizacija Networks of Animals uložila 80 %, a preostalih 20 % je ulaganje Grada Trebinja, na šta smo vrlo ponosni“, rekao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković koji je precizirao da objekat, osim dvorišta sa mobilijarom potrebnog za fizičku aktivnost životinja, raspolaže sa 30 boksova, veterinarskom ambulantom i poslovnim prostorijama za zaposlene. 

On je istakao da izgradnja i stavljanje u funkciju azila ima za sve višestruku korist, prije svega unapređenje bezbjednosti građana i posjetilaca ovog turističkog grada, ali su se stvorili i uslovi za humano postupanje prema ovim napuštenim životinjama, dok će dodatna vrijednost biti i edukacija građana o brizi za pse i uopšte razvijanje empatije prema životinjama, naročito kod djece.

Napominjući da je njegova misija da putuje svijetom i pomaže životinjama, izvršni direktor Međunarodne organizacije "Networ of Animals" Dejvid Berit je istakao da je vrlo srećan što se i ovdje uvjerio da će životinje, naročito one koje su bile maltretirane i koje su bolesne, imati adekvatnu njegu i smještaj, jer većina opštinskih skloništa i u svijetu i ovdje nisu adekvatnog kvaliteta.

"Skloništa moraju biti mjesta gdje se psima pruža prihvat i zaštita, a ja sam i ovdje kao i na mnogi drugim mjestima prije, kada sam prvi put došao u Trebinje, vidio potresne prizore pasa koji žive u lošim uslovima i, budući da su lokalne vlasti bile otvorene za saradnju od prvog trenutka, što nije slučaj u mnogim drugim sredinama, dogovorili smo ovaj projekat skloništa koje smatram možda i jednim od najboljih na Balkanu", kazao je Berit, ističući da je ovo primjer i svim drugim sredinama, ne samo BiH nego i šire, kako treba humano postupati sa životinjama.

Upravnica ovog azila će biti Sanja Marković koja se zahvalila svim aktivistima  angažovanim  na ovom projektu i dodala da je ovo veliki dan u rješavanju problema napuštenih životinja u gradu.

"Smatramo da će od danas život ovih životinja biti dostojan života kakav zaslužuje čovjekov najbolji prijatelj, a naš je budući zadatak da se, osim što ćemo ih njegovati i čuvati, angažujemo na njihovom udomljavanju, jer azil nije stalni dom za pse, a oni nisu problem, već njihovi neodgovorni vlasnici", kazala je Marković.

Azil će ubuduće funkcionisati pod nazivom "Danica", u znak sjećanja na prerano preminulu Trebinjku Danicu Đikov, koja se čitavog svog prekratkog života borila za životinje i za formiranje ovakvog azila, na šta je priustne podsjetila njena sestra Mirjana Koprivica, zahvalivši svima koji su zaslužni za izgradnju ovog humanog objekta.

Zasluge za ovakav objekat imao je i Spasoje Radović, načelnik gradskog  Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove, od koga smo dobili informaciju da se, iako više od deceniju i po Trebinje ima azil za pse, traži adekvatno i bolje rješenje za ove životinje i da je ovaj projekat gradu itekako dobro došao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije