Gradovi

Otvorena kancelarija za migrante i mlade u Tuzli

Otvorena kancelarija za migrante i mlade u Tuzli
Foto: Nataša Tadić | Otvorena kancelarija za migrante i mlade u Tuzli

TUZLA - Međunarodna organizacija za migracije (IOM) otvorila je ured u Tuzli, koji bi trebalo da omogući bolju koordinaciju brojnih aktivnosti koje se već provode u Tuzlanskom kantonu, a to je prikazano i kroz izložbu fotografija u Ateljeu "Ismet Mujezinović".

Otvaranje ureda u Tuzli, pored već postojećih ureda u Sarajevu, Banjaluci i Bihaću, važna je prekretnica u historiji IOM-a u Bosni i Hercegovini, smatraju iz ove organizacije.

"Ono čime ćemo se mi baviti je to da ćemo raditi s domaćinima ovdje i pružiti podršku i pomoć gradu Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Jednostavno, ova organizacija se ne bavi samo kretanjem i pokretom stanovništva, migrantima koji su i dalje u pokretu ili su zastali na svom putu. Ova organizacija ima daleko više dimenzija kojima se bavi", pojasnila je Laura Lungarotti, šefica Misije IOM-a Bosne i Hercegovine i subregionalna koordinatorica za zapadni Balkan.

Ona je dodala da je jedna od pomenutih dimenzija i pitanje mladih i da oni odluče da ne napuštaju zemlju i da ostanu u BiH.

Ured će imati 12 zaposlenika, koji će se baviti bitnim pitanjima migranata, ali i mladih, kako bi razvijali svoje potencijale, te da se bore protiv govora mržnje.

"Važno nam je da jedan od gradova sjedišta bude i Tuzla. Mi smo s vama jači. Čestitam vam na humanosti, čovječnosti i svim dobrim stvarima koje radite", kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Inače, u Tuzlu migranti dolaze od 2019. godine i dosad nije bilo prihvatnih centara te su hiljade tih ljudi prošle kroz ovaj grad i imale pomoć volontera i nevladinih organizacija. Uglavnom im je ovaj grad tranzit, a uslove za boravak nemaju nikakve. Godinama su slike iste, odnosno migranti spavaju na ulici.  Ono što je primjetno je da ih u zadnje vrijeme sve više ima iz afričkih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije