Gradovi

Palata pravde u Trebinju u ponedjeljak otvara vrata

Palata pravde u Trebinju u ponedjeljak otvara vrata
Foto: N.N. | Palata pravde u Trebinju u ponedjeljak otvara vrata

TREBINJE - Palata pravde u Trebinju, u koju su smješteni Okružni i Osnovni sud Trebinje, kao i Okružno tužilaštvo ove regije, useljena je i dobila je zvaničnu upotrebnu dozvolu, pa će početi s radom u ponedjeljak.

Ovo je objelodanio predsjednik Okružnog suda Trebinje Bojan Stević na današnjoj pres-konferenciji, organizovanoj umjesto zvanične ceremonije koja je izostala zbog virusa korona.

Radi se o vrlo značajnom projektu, za koji je ideju dao sadašnji načelnik Odjeljenja za urbanizam grada Trebinja, sugerišući da se, umjesto rekonstrukcije objekata u kojim su bile pomenute pravosudne institucije, izgradi nova zgrada, u kojoj će biti objedinjeni svi.

"Zgrada ima oko 2.600 metara kvadratnih korisne površine, koja će, osim tri pravosudne institucije, na tri odvojena sprata sa potrebnim kancelarijama i velikim sudnicama, imati i pisarnice, moderni arhivski prostor u suterenu, ali i prostorije za zadržavanje te poseban ulaz za dovođenje osumnjičenih, kao i Centar za podršku svjedocima", pojasnio je Stević.

On je napomenuo da je prostor opremljen najsavremenijom informatičkom tehnikom sa mogućnostima snimanja suđenja, ali i saslušavanja svjedoka putem video-linka sa bilo koje pozicije u svijetu, a oba suda imaju i svoje videoteke.

Portparol Okružnog tužilaštva Trebinje Srđan Vukanović potvrdio je da je u pitanju jedan od najmodernijih pravosudnih objekata, ne samo u BiH, već i šire, a do ponedjeljka je ostalo da se završi samo instaliranje jednog manjeg dijela informatičke opreme.

"Dobili smo jedan savremene prostor, a ono što je za nas značajno jeste da sada imamo i prostor za deponovanje oduzetih predmeta koji do sada nismo imali, kao ni pritvorsku jedinicu, prostor za prepoznavanje lica i slično, ali sada imamo sve ono što je potrebno i prilagođeno našoj namjeni", kazao je Vukanović.

Cjelokupan projekat je finansirala Evropska unija u okviru programa "Jačanje vladavine prava", za šta je izdvojeno više od milion i po evra, ali je izgradnji objekta znatno doprinijelo i Ministarstvo pravde RS, koje je zauzvrat ustupilo raniju zgradu Okružnog suda u Trebinju i finansiralo troškove okolnog uređenja i izdavanja građevinske dozvole te opremilo objekat novim namještajem.

Doprinos grada Trebinja u ovom projektu bilo je ustupanje lokacije i finansiranje troškova rente i infrastrukturnih priključaka, ali je svemu veliki doprinos dao i Visoki sudski tužilački savjet BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije