Gradovi

Parkirali kamione ispred rudnika jer nije puštena prodaja uglja za građane

Parkirali kamione ispred rudnika jer nije puštena prodaja uglja za građane
Foto: Ustupljena fotografija | Parkirali kamione ispred rudnika jer nije puštena prodaja uglja za građane

TUZLA - Prevoznici uglja iz Tuzlanskog kantona dovezli su jutros više od 50 kamiona ispred kapije Rudnika "Mramor", koja je u sklopu Rudnika uglja "Kreka" Tuzla.

Razlog tome je što duže vrijeme iz ovog rudnika ne voze ugalj za građane i ističu da su po predračunima na čekanju na destine tona uglja.

Kako su danas pojasnili prevoznici, direktor rudnika "Kreka" obustavio je slobodnu uplatu uglja od avgusta. Prevoz vrše samo tri firme za radnike i penzionere rudnika. Prevoznici su od avgusta vozili ugalj iz rudnika Stanari kod Doboja, ali tu isporuka  prestaje ovog mjeseca.

Semir Ćatović je prevoznik uglja od 2005. godine i kaže da se već dvije godine dešava da se usred grijne sezone obustavlja uplata i isporuka uglja.

"Prave monopol i traže da samo dvije-tri firme vrše prevoz na kopu Šikulje i jami u Mramoru. Svima smo se obraćali, obećano nam je da će 7. decembra biti puštena isporuka, ali ništa. Kupci koji godinama od nas dobijaju ugalj su na čekanju" - kaže Ćatović. Izet Zahirović, prevoznik 28 godina, kaže da je je teško poslovati i vršiti prevoz u ovim uslovima jer njegovi kupci podnesu zahtjev za ugalj i uplate, ali prevoznici ne dobiju potpisan dokument u rudniku.  

Kako kaže, nekoliko firmi ima monopol za utovar uglja i konstantno utovara dok drugi to ne mogu.

"Od ovih kamiona ovdje, niko iz Mramora nije  natovario tone uglja oko tri mjeseca. Čekamo danima da u Kreki potpišu predračun. Da preživimo, išli smo po ugalj u Stanare, odavd je udaljen 85 kilomatara u jednom pravcu. Od rudnika koji ti je 100 metara od kuće, moraš ići u Stanare"- ogoročen je Zahirović.

Njegov kolega Sevludin Kurtić, dugogodišnji prevoznik, također, ističe da je problem sve veći upravo zbog toga što primat za utovar ima nekoliko firmi.

"Samo trojica ljudi tovare, sinoć su puno natovarili. Išli smo i na utovar u Stanare. Ako nema uglja, nema nikome. Nas boli nepravda. I samo nešto izmišljaju. Traže nam HTZ opremu, kupili smo i to. Pa, tražili su lične karte naših kupaca. Nosili smo i to. Jutros čujemo najnovije nešto, a to je da svaki kupac, pa i djed i nena od 80 godina, mora doći lično njima sa ličnom kartom i podnijeti zahtjev, a oni sa svojim vozilima izvlače kako hoće", ispričao je Kurtić.

Krajnji kupci su u neizvjesnosti i brigama.  Izet Halilović kaže da je penziju zaradio u Rudniku "Mramor", a da danas kao penzioner, ne može dobiti ugalj iako ga je uplatio.  "Ne mogu da dobijem dvije, tri tone. Kome da se obratim? Uplatio sam ugalj i čekam. Do kada, nemam pojma. Dao sam oko 1.000 KM i čekam. Uzimam sa strane ugalj i drva jer moram se grijati nekako", priča Halilović.

Prevoznici su ranije uputili pisma Vladi TK, Federalnoj vladi i Elektroprivredi Elektrioprivrede BiH te najavili podnošenje krivične prijave ukoliko današnja protest ne urodi plodom. 

Iz Rudnika "Kreka" ne žele davati komentare za medije ni kao i do sada, ali saznajemo da je održan sastanak sa prevoznicima te obećano uvažavanje dijela njihovih zahtjeva.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije