Gradovi

Pratite nas na Google news

Peti dan blokade deponije Uborak: Sve više smeća na ulicama Mostara

Peti dan blokade deponije Uborak: Sve više smeća na ulicama Mostara
Foto: Fena | Peti dan blokade deponije Uborak: Sve više smeća na ulicama Mostara
Fena

MOSTAR - Peti dan traje blokada odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara zbog čega komunalna poduzeća nemaju gdje odlagati smeće. Kontejneri su odavno već puni i sve je više smeća na mostarskim ulicama.

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" navedeno odlagalište drže u blokadi od srijede, 4. decembra.

Mještani i aktivisti koji blokiraju istovar smeća upozoravaju kako odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojega može raditi.

Tvrde kako odlagalište na Uborku ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve sve do Jadranskog mora.

Oni traže sanaciju odlagališta i njegovo premještanje na novu lokaciju.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina u srijedu je izjavila kako je posao oko iznalaženja lokacije za novu deponiju skup i dugotrajan, a sve to ne može se obaviti bez odluke Gradskog vijeća Mostara koje, kao što je poznato, ne postoji od 2012. godine.

Dodala je da su u novembru predstavnici Grada Mostara održali sastanak u Federalnom ministarstvu okoline i turizma na kojem je dogovoreno da se zbog javnog interesa otpad nastavi deponirati na lokalitetu Uborak, iako je deponiju istekla okolišna dozvola.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije