Gradovi

Petrović: Zalagaćemo se za unapređenje saradnje sa Sigurnom kućom

Petrović: Zalagaćemo se za unapređenje saradnje sa Sigurnom kućom
Foto: N.N. | Petrović: Zalagaćemo se za unapređenje saradnje sa Sigurnom kućom

​BIJELJINA - Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović razgovarao je juče sa zamjenikom ambasadora Velike Britanije u BiH Rut Vajsman i direktorom Američke agencije za međunarodni razvoj Nensi Eslik o važnosti unapređenja institucionalne i finansijske podrške Sigurnoj kući koja funkcioniše u okviru Fondacije "Lara".

On je istakao da Gradska uprava razumije važnost psihosocijalne, pravne i drugih vidova podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja i da će se truditi da u budžetu grada za narednu godinu finansiranje rada bijeljinske Sigurne kuće bude uvršteno kao posebna stavka.

"Gradska uprava posredstvom Centra za socijalni rad obezbjeđuje trideset odsto sredstava za funkcionisanje Sigurne kuće, ali ćemo se zalagati da ta saradnja bude unaprijeđena", naveo je Petrović.

Vajsmanova je pohvalila kontinuirano finansiranje Sigurne kuće iz gradskog budžeta grada Bijeljina i dodala da je važno osigurati njenu održivost.

"Nažalost, rodno zasnovano nasilje je svakodnevna tema i drago nam je da smo dobili uvjeravanja od gradonačelnika i njegovih saradnika da će saradnja sa Fondacijom 'Lara' biti osnažena", kaže Vajsmanova.

Nensi Eslik je ovom prilikom istakla da je važno obezbijediti sredstva ne samo za smještaj lica koja su pretrpjela nasilje, nego i za druge vidove pomoći koji će im omogućiti kasniju društvenu reintegraciju.

Ona je dodala da je ranije boravila u Bijeljini i obišla poslovno-industrijske zone, zaključivši da je riječ o velikom privrednom potencijalu.

"USAID će ove godine za lokalne razvojne aktivnosti u BiH izdvojiti ukupno 19 miliona evra i to je prilika i za grad Bijeljinu da kroz saradnju s našom Agencijom obezbijedi određena sredstva", rekla je Eslikova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije