Gradovi

"Pijavica" poharala Lamince kod Gradiške

"Pijavica" poharala Lamince kod Gradiške
"Pijavica" poharala Lamince kod Gradiške

GRADIŠKA - U olujnom nevremenu koje je danas zahvatilo selo Laminci Brezici, kod Gradiške, oštećeni su krovovi sedam kuća, a brojne su i druge štete.

Prema tvrdnjama mještana, olujni vjetar je formirao pijavicu koja je za kratko vrijeme lomila stabla, otkrivala krovove, te napravila drugu štetu.

Mještanin Jovica Marković rekao je da se sve dogodilo veoma brzo i da je pijavica ostavljala pravu pustoš.

"Prvo je počela da pada kiša, a onda se čula strašna buka, kao da rade kombajni u žetvi. Vidio sam iz pravca juga da vjetar nosi drveće preko kuća, porušeni su krovovi, pomoćni objekti, polupani automobili, porušene bandere", rekao je Marković.

Tihomir Dejanović, službenik za odnose sa javnošću u JP "Protivgradna preventiva", je rekao da je riječ o prirodnom fenomenu, nezabilježenom na području gradiške opštine.

"To je klasični mini-tornado lokalnog karaktera. Taj oblak je bio visine šest kilometara i nije imao parametre gradoopasnosti. Sreća je da je zahvatio manji prostor, ali ovo je ipak pouzdan argument klimatskih promjena", rekao je Dejanović.

Prema riječima meteorologa, situacije sa nestabilnim vremenskim stanjima će biti i u narednom periodu česte.

"Zbog vrlo nestabilne atmosfere i pristizanja nešto svježijeg vazduha sa sjevera i sjeverozapada uz dnevno zagrijavanje i porast temperature stvara se dovoljno energije pa kod oblaka nastaje nestabilnost i vrtlog koji nazivamo pijavica'', rekao je Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Velike štete pričinjene su i na elektroprenosnoj mreži, na usjevima kukuruza i voćnjacima. 

Na teren su se odmah po dojavi uputile ekipe dežurnih službi, te Komisija za procjene štete ove opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije