Gradovi

Planinski turizam: Majevica ujedinila pet opština

Planinski turizam: Majevica ujedinila pet opština
Foto: N.N. | Planinski turizam: Majevica ujedinila pet opština

LOPARE - Razvoj planinskog turizma na Majevici sve je aktuelniji, a zahvaljujući trogodišnjoj saradnji opština iz TK i RS, odnosno Teočaku, Sapni, Čeliću, Loparama i Ugljeviku.

Saradnja je ostvarena na inicijativu OSCE-a u BiH. Planina Majevica je sa sadržajima i prirodnim bogatstvima idealno mjesto za odmor, rekreaciju i uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi te ruralni turizam.

Majevički i podmajevički kraj ima velike mogućnosti za razvoj turizma koji bi Majevicu pretvorio u turističku atrakciju.

"Mislim da ima više nego dobrih ideja, ali i ideja koje izlaze iz okvira koje smo mi zamišljali, što je dokaz da ovih pet opština ima jako dobru saradnju i dobru budućnost. Ideje koje se nameću idu dosta šire od samog turističkog razvoja Majevica", smatra Damir Gnjidić iz OSCE-a.

Za razvoj bilo kojeg turizma, pa i planinskog, potrebni su infrastruktura, oznake, signalizacija, a to sve je teži zadatak za opštine koje nisu baš razvijene. Međutim, zajedničkim radom pomaka ima.

"Mi male opštine, u okruženju velikih, ekonomski jačih, prostor za saradnju tražimo u međusobnoj komunikaciji. Mislim da je ovo dobar primjer kako se može pokrenuti nešto i zajednički djelovati i stvarati nove potencijale", ističe Željko Kerović iz opštine Lopare.

Dosadašnje aktivnosti su rezultirale trasiranjem biciklističke staze Via Majevica, koja se nalazi u svih pet opština i duga je gotovo 80 km. Potom je urađena zajednička veb-stranica Visit Majevica, za koju su zaslužni mladi iz pomenutih pet općina.

"Realizacijom ovih aktivnosti se stvaraju kavlitetniji odnosi između ovih pet opština iz oba entiteta. Sa druge strane, mlade ljude uključujemo u realizaciju sportskih i drugih aktivnosti", kaže Hanifa Selamović, članica Radne grupe iz Sapne.

Uskoro će biti objavljen i promotivni film "Majevica - druga priča", koji će pokazati sve prirodne i druge resurse kojima obiluju mjesta oko ove planine. Osim toga, radi se i na pripremama za posjete određenih donatora te definiranje zajedničkih projekata koji će biti prezentirani donatorima i agencijama.

Majevički kraj nudi niz društvenih aktivnosti, a neke od održanih su biciklistička trka "Via Majevica", rekreativna trka "Sapanjska biciklijada", potom smotra šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku, koja je odlična prilika da domaći proizvođači predstave svoje proizvode, a popularno je i "Sapanjsko ljeto".

Posebno su atraktivne biciklističke avanture, koje su dobar način da upoznate kulturno-istorijske znamenitosti i pejzaže majevičkog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije