Gradovi

Počela analiza opasnih materija u bivšem HAK-u 1 u Tuzli

Počela analiza opasnih materija u bivšem HAK-u 1 u Tuzli
Foto: N.N. | Počela analiza opasnih materija u bivšem HAK-u 1 u Tuzli

TUZLA - U krugu fabrike HAK1 u Tuzli danas je započela analiza i utvrđivanje vrste i količine otrovnih materija deponovanih na tom prostoru.

Nedavno je počelo i otkopavanje kruksa zakopanog u zemlju u HAK-u 2, a sve s ciljem da se utvrdi o kojim materijama se radi, kojoj količini i da se nađe način za uklanjanje.

Analizu zaostalih štetih supstanci zakopanih u zemljište oko nekadašnje fabrike HAK 1 radit će stručni tim kojeg je formirala Vlada TK i resorno ministarstvo. Sličan tim je bio formiran 2013. godine, ali ništa konkretno nije urađeno osim što je određena količina zemlje onečišćena živom izvezena na deponije u inostranstvo.

"Što se tiče ostalog, recimo za rezervoare sa hlorom radnici tvrde da nisu u potpunosti isprani, dok nekadašnje rukovodstvo tvrdi da jesu. Međutim, nakon razgovora sa kantonalnim inspektorom zaštite okoliša saznao sam da neke nisu uspjeli otvoriti. Sada moramo saznati stvarno stanje", ispričao je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Osim toga, nastavlja Karadžin, postoji i skladište nusproizvoda koji su od bezopasnih do prilično opasnih. Veoma je problematično i tlo oko pogona elektrolize, gdje se nekada izdvajao hlor iz soli te koristile živine ćelije i u kanalima se mogu vidjeti grumeni žive.

"Ono što nas brine je koliko toga je ušlo u tlo. Ostalo je porozno tlo, vjerovatno je migriralo malo dublje. Po saznanjima stručnjaka sa sličnim postrojenjima u Njemačkoj, oni su nalazili jezerca žive na određenoj dubini na nepropusnom sloju, a to bi kod nas bilo ili glina ili ugalj", ističe ministar. Problem su i rezervoari sa sirovim propilen oksidom, koji je opasan i kancerogen, potom etilen oksidom koji je zapaljiv, itd.

Franc Andrejaš, vođa tima, s ostalim stručnjacima će sastaviti izvještaj o deponovanim materijama i trenutnom stanju, a potom će dati upute na koji način to neutralisati i ukloniti.

Tražit će da firma "Organica" koja je trenutno vlasnik zemljišta uradi uklanjanje materija. Jedna od mogućnosti je da firma aplicira za grantove UNDP-a. 

"Otrovni otpad je problem u čije rješavanje treba da se uključe i viši nivoi vlasti", poručuje Karadžin.

Nakon ažuriranja podataka o deponovanim materijama u HAK-u 1 i HAK-u 2 tražit će se sredstva za uklanjanje materija koje su opasnost za stanovnike TK i šire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije