Gradovi

Počela kategorizacija objekata u Kostajnici

Počela kategorizacija objekata u Kostajnici
Foto: N.N. | Počela kategorizacija objekata u Kostajnici

Pet timova od danas će na području opštine Kostajnica vršiti kategorizaciju svih objekata na osnovu koje će se izračunati pojedinačna i ukupna šteta od zemljotresa, rekao je načelnik opštine Nikola Janjetović.

Katarina Požgaj iz Republičke direkcije za obnovu i izgradnju rekla je da će biti popisani i kategorizovani oštećeni i neoštećeni objekti, a budući da ih ima oko 1.700, procjena je da je 16. februar prvi rok za završetak kategorizacije i popisa.

"Na svakom objektu će biti tačno naznačeno koji je objekat, koja je kategorija oštećenja i da li je uopšte oštećen ili uništen. Nakon toga će ići procjena", rekla je Požgaj novinarima.

Prema njenim riječima, postoji pet kategorija oštećenja, dok je šesta kategorija potpuno uništen objekat.

Ona je navela da je prva kategorija najlakša, to su manje oštećeni objekti, a druga su srednje oštećeni.

"U prvoj kategoriji su oštećeni dimnjaci, popucan malter na zidovima i plafonima. Druga kategorija su srušeni dimnjaci i malo oštećeni konstruktivni zidovi. Treća kategorija kreće sa oštećenjem krovne konstrukcije, četvrta je rušenje krovne konstrukcije, a peta kompletno, značajno rušenje konstruktivnih elemenata. Šesta je potpuno uništen objekat", objasnila je Požgaj.

Požgaj je navela da je zgrada opštinske uprave stari objekat pod zaštitom i da je pregledom utvrđeno da je trećeg stepena oštećenja, te da će se morati raditi projekat sanacije.

Sve je propisano metodologijom prema kojoj se, kako je navela, radi procjena svih vrsta šteta, pa tako i one od zemljotresa.

Načelnik opštine je rekao da danas je dostavljen zvanični dokument da su objekti Osnovne škole "Petar Mećava" i Kluba za djecu "Kestenko" sigurni, dok objekat Srednjoškolskog centra zahtijeva rekonstrukciju i sanaciju, te trenutno nije za upotrebu.

Janjetović je najavio da će biti određenih obeštećenja, a u kom obliku, biće poznato nakon utvrđivanja ukupne štete.

"Na osnovu podataka koje imamo od komisija u ova dva dana, biće nam potrebna značajna pomoć, jer samo za Srednjoškolski centar su vezane stotine hiljada maraka, a nismo ni počeli da radimo", naveo je Janjetović.

On je napomenupo da se situacija svaki dan mijenja i da se danas za alternativni smještaj prijavila još jedna porodica. "Kako će biti u dogledno vrijeme, vidjećemo, uglavnom trenutno su svi pod krovom", istakao je načelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije