Gradovi

Pratite nas na Google news

Počeli premjeri i deminiranje terena za aerodrom u Trebinju

Počeli premjeri i deminiranje terena za aerodrom u Trebinju
Foto: N.N. | Počeli premjeri i deminiranje terena za aerodrom u Trebinju
Vesna Duka

TREBINJE - U regiji Trebinjske šume, između sela Taleža, Cerovac i Hum, započeli su premjer i deminiranje dijela terena za gradnju budućeg aerodroma na ovom lokalitetu.

Deminerski timovi su već stigli na ovaj lokalitet i uvedeni su u posao 1. oktobra, a  gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović su obišli radove na terenu. 

Napomenuvši da su na osnovu sporazuma Vlade RS i Vlade Srbije, koja će finansirati projekat "Aerodrom Trebinje", a na zahtjev grada Trebinja, već počeli pripremni radovi, Novitović je istakao da su te aktivnosti već okončane i da se deminerski timovi uvode u posao.

"Dva tima Republičke uprave civilne zaštite, iz Banjaluke i Trebinja, uvedeni su 1. oktobra u posao, koji će se obavljati u prvoj fazi, a radi se o 500.000 metara kvadratnih, na kojim će se raditi deset ciljanih istraga za koje se zna da su visokorizične i na njima su ucrtana minska polja, kao i šest sistematskih istraga, u koje spadaju površine sa nepotvrđenim minskim poljima, ali su rizične i moraju se ispitati", istakao je Novitović.

On je kazao da će poslovi iz prve faze biti okončani u narednih mjesec dana, nakon čega će RUCZ izdati i mjerodavni sertifikat "sigurne površine", tako da se može krenuti u drugu fazu radova i graditi pristupne saobraćajnice.

Dragan Kos, pomoćnik direktora RUCZ, precizirao je da prva faza podrazumijeva deminiranje terena koji je po katastru aerodromski dio i tu će se raditi četiri sistematske istrage.

"Na terenu je angažovano 20 pripadnika RUCZ i po dinamičkom planu će se ti poslovi okončati u narednih mjesec dana, a nakon toga će se preći na deminiranje granica pristupnih puteva koji će se koristiti kao prilaz samom gradilištu, a koje je najprije potrebno deminirati", kazao je Kos, istakavši da je teren zarastao i teško je uopšte prići površinama na kojim su mine, a u slučaju nekih potreba ili eventualnih povreda  angažovan je i Helikopterski servis RS.

On je precizirao da na terenu očekuju protivpješadijske nagazne mine, ali i, prema zapisnicima koje su radili pripadnici VRS, na terenu su i najgore vrste mina, PROM odskočne mine, s kojim se treba raditi s posebnom pažnjom.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je izrazio veliku zahvalnost pripadnicima i rukovodstvu RUCZ, napomenuvši da je dobio uvjeravanje da neće biti problema prilikom deminiranja, jer su mine samo na jednom manjem dijelu i ne zahvataju sam prostor piste i pomoćnih objekata.

"Ono što je bitno jeste da će se sve uraditi na vrijeme i neće usporiti samu gradnju ovog velikog objekta, istorijskog projekta za grad Trebinje, u kojem je trenutno svakodnevno uključeno oko 20 do 30 ljudi za planiranje i gradnju aerodroma, što iz Republike Srpske, što iz Srbije, a svi smo u međusobnom svakodnevnom kontaktu", istakao je Ćurić.

On je napomenuo da su istovremeno na terenu i timovi Geodetske uprave iz Trebinja koji vrše premjere i ustanovljuju vlasništvo nad zemljištem, a uskoro će se ustanoviti i cijena zemljišta radi eksproprijacije, dok se u Srbiji ubrzano radi na odabiru izvođača radova. Ćurić je izrazio nadu da će 1. decembra 2021. godine sa ovog aerodroma poletjeti i prvi avioni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije