Gradovi

Otvaranje Aladža džamije: Uspostavljanje mostova povjerenja

Otvaranje Aladža džamije: Uspostavljanje mostova povjerenja
Foto: Anadolija | Počeo svečani program otvaranja Aladža džamije

FOČA – U Foči je počela svečanost otvaranja ponovno izgrađene Aladža džamije.

Na prostoru ispred džamije okupio se veliki broj vjernika koji su od jutros stizali u Foču.

Na svečanosti su i brojni međunarodni i bh dužnosnici, te predstavnici Islamske zajednice  u BiH.

Među njima su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, potpredsjednik RS Ramiz Salkić, predsjednik i potpredsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović i Adil Osmanović, američki ambasador u BiH Erik Nelson, turski ambasador u BiH Haldun Koc, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, javlja klix.ba.

Radislav Mašić, načelnik Opštine Foča kazao je danas da obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja i jača dobrosusjedske odnose.

“Razglednica Foče ponovo je postala onakva kakvu je istorija zapamtila i dokument zabilježio. Na obalu Ćehotine vratio se jedan od najznačajnijih sakralnih, graditeljskih i istorijsko-dokumentarnih spomenika islamske kulture. Aladža džamija je spomenik takve umjetničke snage i islamske kulture koji se može ravnati sa najboljim spomenicima te vrste na Balkanu. Ona je dokaz da vrijedna umjetnička djela mogu nastati u malim sredinama i da svojom veličinom obogaćuju njihovu kulturu i istorijsku baštinu", kazao je Mašić i nastavio:

“Obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja, jača dobrosusjedske odnose i postaje potvrda naše istinske želje da živimo u miru, međusobnom uvažavanju, razumijevanju, poštovanju i povjerenju. Takve odnose mi smo u Foči izgradili i želimo da ih unapređujemo. Želimo da se svaki stanovnik naše opštine osjeća kao u svom zavičaju. Pozivamo sve Fočake ma gdje bili da nam u tome pomognu i da u tom plemenitom poslu budu ogledalo i svima drugima.“

Mašić je posebnu zahvalnost uputio vrijednim graditeljima koji su vratili izgled Aladža džamiji koji je imala 1549. godine. Zahvalio se TIKA-i, koja je finansirala projekat.

Miralem efendija Hodžić, vršilac dužnosti glavnog imama Medžisa IZ u Foči istakao je da je Aladža vijekovima bila ponos grada, ali i svima koji su u nju ulazili i veličali civilizacijske vrijednosti graditeljstva, umjetnosti, života i međureligijskog razumijevanja.

“Iskreni muslimani svoje džamije nose u srcima i mi smo džamiju Aladžu nosili u srcima svih posljednjih decenija i godina. Molim Svevišnjeg Boga da ona užasna eksplozija od 2. augusta 1992. godine bude posljednja surova tačka u opakim dionicama naše povijesti, i kada je u pitanju Foča, i kada je u pitanju ovaj dio naše lijepe zemlje Bosne", kazao je između ostalog Hodžić i dodao da moli Boga da Aladža učini da Foča bude širom otvorena kapija za sva dobra i plemenita srca.

Aladža (Šarena) džamija nakon više od četvrt vijeka otkako je porušena, danas će ponovo biti otvorena za sve vjernike, a ovaj čin, kako je ranije naglašeno, predstavlja jedan od najvažnijih događaja za islamsku zajednicu, a posebno muftijstvo goraždansko, koje je uz pomoć donatora uložilo velike napore da ovaj značajan i zahtjevan projekat bude doveden do kraja.  

Svečano otvorenje Aladža džamije planirano je u 13 sati, a ovom činu prethodiće poruke domaćina, domaćih i međunarodnih diplomata, a svečanost otvaranja počeće dovom koju će proučiti bivši goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije