Gradovi

Podijelili stotinu aparata za mjerenje šećera u krvi

Podijelili stotinu aparata za mjerenje šećera u krvi
Foto: N.N. | Podijelili stotinu aparata za mjerenje šećera u krvi

TREBINJE- Udruženje dijabetičara Trebinje podijelio je stotinu besplatnih aparata za mjerenje šećera u krvi sa pripadajućim trakicama i ostalim potrošnim materijalom neophodnim za kvalitetnu kontrolu dijabetesa.

Aparati su podijeljeni članovima Udruženja koji koriste starije tipove mjerača šećera u krvi, jer je cilj da svi imaju aparate novijih generacija sa pripadajućim trakicama, s obzirom da se za stare teško nabavljaju trakice.

Nada Bijedić, predsjednica Udruženja dijabetičara, kaže da su uz ove aparate obezbijedili i odgovarajuće trakice, lancete, insulinske igle kompanije „AcuMedical“, koji pripadaju aparatima novije generacije, znatno kvalitetnijim od starijih modela.

„Ovi aparati su namijenjeni prvenstveno osobama koje su na tabletama, a nemaju pravo da od Fonda dobiju besplatno aparate za mjerenje šećera u krvi, pa su do sada morali da kupuju te uređaje, zbog čega smo mi u udruženju pokušali da im olakšamo nabavku ovih aparata i ostalog potrošnog materijala neophodnog za kvalitetnu kontrolu dijabetesa“, kazala je Bijedićeva.

Ona navodi da je cilj udruženja da svi dijabetičari u istočnoj Hercegovini imaju svoj aparat, pa će u tu svrhu uskoro nabaviti još 200 novih aparata.

“Kada svaki dijabetičar ima aparat onda može i kontrolisati svoj šećer u krvi, a to automatski znači zdraviju populaciju, a preventivnim djelovanjem se itekako može unaprijediti i cjelokupan zdravstveni sistem”, navodi Bijedićeva.

Prema podacima Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, u ovom  gradu je evidentirano oko 2.500 oboljelih od dijabetesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije