Gradovi

Podrška mladim preduzetnicima: Za pokretanje vlastitog biznisa 5.000 KM

Podrška mladim preduzetnicima: Za pokretanje vlastitog biznisa 5.000 KM
Foto: N.N. | Podrška mladim preduzetnicima: Za pokretanje vlastitog biznisa 5.000 KM

DOBOJ - Umjesto da bezuspješno tragaju za poslom za koji su su školovali, dvadesetak mladih Dobojlija odlučilo je da okuša sreću i prijavi se na javni pozov za dodjelu sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, a dva najuspješnija projekta dobila su po 5.000 KM za osnivanje preduzeća.

Taj novac Srđan Arsenić, koji je po zanimanju tehničar za elektroniku, iskoristiće da bi nabavio osnovna i obrtna sredstva u svom preduzeću koje će se baviti prodajom, ugradnjom i servisom bezjednosnih sistema.

"U planu imam tri zaposlena u samom startu. Izdvojio bih ugradnju i servis alarmnih sistema, sistema video-nadzora, sistema kontrole pristupa i radnog vremena i sistema video-interfona", kazao je Arsenić. Odgovarajući na pitanje da na tržištu već ima takvih firmi i hoće li biti teško izboriti se s konkurencijom, rekao je da vjeruje da hoće.

"Međutim, imamo neke ideje koje će nam, nadam se, pomoći da se izborimo s konkurencijom", rekao je Arsenić.

Željko Dobrojević, tehničar željezničkog saobraćaja, odlučio je da osnuje digitalnu marketinšku agenciju, a pružaće usluge grafičkog i veb dizajna, digitalnog marketinga, 3D vizuelizacije...

"Odlučio sam se za ovu vrstu posla zato što kod nas nije toliko zastupljen grafički i veb dizajn, najviše se koriste  štamparije. Pošto sam radio dosta u inostranstvu, pokušavam da to donesem u Doboj, da napravim nešto kao što je u inostranstvu. Što se tiče ovog novca, uzeću opremu potrebnu za rad, adaptiraću prostor za usluge, da napravimo taj prvi dojam kada klijent dođe, da stekne utisak šta mi zapravo radimo", rekao je Dobrojević. Program podrške mladim preduzetnicima realizuje se uz pomoć Ambasade SAD u BiH i Gradske uprave.

"Što se tiče ove dvije poslovne ideje, njihova perspektiva je sigurno dobra, pogotovo ideje iz IT-a, a obje su vezane za tu oblast. Imali smo u prethodnom periodu, kada nas je zadesila ova situacija s koronom, priliku da vidimo da su bukvalno sve profesije morale da pređu u taj digitalni oblik, tako da vjerujem da za njihove poslovne ideje neće biti problema", smatra Tamara Bjelić, projekt menadžer programa podrške preduzetništvu.

"Svako radno mjesto u Doboju je sigurno bitno. Bitno je da šaljemo pozitivnu poruku, da mladi ljudi imaju šansu. Grad je učestvovao sa 15.000 KM, isto toliko Ambasada SAD", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, dok Aleksandar Goganović, direktor Gradske razvojne agencije, najavljuje da će biti još prilika da mladi, ali i žene pisanjem projekata i biznis idejama sebi obezbijede radno mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije