Gradovi

Podrška za mališane sa ulice

Podrška za mališane sa ulice
Podrška za mališane sa ulice

TUZLA - Poruku "Danas je došlo naše vrijeme. Hoćeš li stati uz mene?" danas su poslala sva djeca ulice u svijetu pa i u Tuzli.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana djece ulice, novoosnovana Koalicija za borbu protiv mržnje iz Tuzle, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizovala je i turnir u košarci za mlade.

Ne postoje podaci koliko tačno je djece na ulici, na koju ih uglavnom tjeraju ekonomski razlozi.

Udruženje "Zemlja djece" trenutno ima 20 djece na dnevnoj osnovi kojima obezbjeđuje hranu, priprema ih za školu, pomaže u savladavanju gradiva, itd.

"Nudimo preventivne i rekreativne usluge, što podrazumijeva određene radionice o nasilju, trgovini ljudima, zdravstvene teme. Radimo i na terenskim lokacijama sa djecom koja su daleko i ne mogu doći u naš centar", pojasnila je Elma Devedžić, savjetnica za djecu, mlade i porodicu iz Udruženja " Zemlja djece" Tuzla.

Devedžićeva dodaje da više od 500 korisnika prođe kroz centar godišnje, što je tužan pokazatelj u kakvom stanju djeca žive i da njihova prava nisu ispoštovana iako su zakonom zagarantovana.

Na košarkaškom turniru učestvovao je i šesnaestogodišnji učenik Elektrotehničke škole David Altarac.

"Učlanjen sam u 'Zemlju djece'. Pomoću edukativnih radinica pokušavamo skrenuti pažnju ostalim mladima da pomažu djeci, te da razlikuju prosjačenje i iskorištavanje djece i mladih", kazao je on.

Karl Jorsen, šef Ureda Misije OSCE-a u Tuzli, rekao je da  Misija OSCE-a pozdravlja aktivan angažman građanskog društva u Tuzli i njihovog doprinosa u izgradnji tolerantnijeg i inkluzivnijeg društva kao i zaštite ranjivih kategorija stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije