Gradovi

Polomljena spomen ploča koja sjeća na ubijene Srbe

Polomljena spomen ploča koja sjeća na ubijene Srbe
Foto: N.N. | Polomljena spomen ploča koja sjeća na ubijene Srbe

TREBINJE- Policijskoj stanici Trebinje je u utorak prijavljeno da je polomljena mermerna spomen ploča koja je bila postavljena na staroj školi u selu Kotezi, Popovo Polje, gdje su ustaše za vrijeme Drugog svjetskog rata mučile Srbe koje su odatle odveli i pobacali u jamu Ržani Do.

Policijski službenici su obavili uviđaj i o svemu obavijestili Okružno javno tužilaštvo u Trebinju.

Ovo je, kako je potvrđeno u Udruženju "Ržani Do - Veličani Popovo polje", koje čine potomci i poštovaoci žrtava, drugi put u posljednje nekolike godine da se lomi ploča, a nekoliko puta su prethodne bile i oštećene.

“Prvu spomen ploču su jednom pokušali polomiti, ali je ostala na ankerima, pa su drugi put samo dovršili vandalizam, ali su obje ploče više puta bile šarane, posipane crvenom bojom i skrnavljenje, što ne doprinosi izgradnji suživota i tolerancije", kaže predsjednik ovog udruženja Maksim Mrakić.

Ploča je prvi put postavljena u junu 2016. godine, ali je nakon oštećenja i polomljena, pa je nova postavljena prije dvije godine i sada polomljena.

Spomen-ploča u selu Kotezi podsjeća na ubijene mještane regija Popovo Polje i Bobani, kao i stanovnika Ljubinja, koje su ustaše na prevaru pohvatale u svojim kućama ili u polju dok su obrađivali zemlju, zatvorivši ih najprije u seosku školu, a odatle pobacali u jamu Ržani Do.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije