Gradovi

Položen kamen temeljac: Trebinje će za 30 mjeseci dobiti bolnicu budućnosti

Položen kamen temeljac: Trebinje će za 30 mjeseci dobiti bolnicu budućnosti
Foto: Vesna Duka | Položen kamen temeljac: Trebinje će za 30 mjeseci dobili bolnicu budućnosti

TREBINJE - Trebinje gradi bolnicu za daleku budućnost, a ne bolnicu kakvi su bili zdravstveni objekti u prošlosti, poručeno je na polaganju kamena temeljca za ovaj velelepni objekat koji će se graditi na lokalitetu Pridvorci.

"Bolnica, koja će biti regionalnog tipa, za cio ovaj kraj, biće gotova za 30 mjeseci i biti stavljena u funkciju, ali će ona biti i specijalistički centar za neke posebne procedure koje se usvajaju, sa kadrovima koje ćemo obezbijediti, a neki od njih su ovdje već prisutni", rekao je nakon polaganja kamena temeljca predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, napominjući da je ovakvo rješenje kreirano zajedno sa Gradom Trebinje, Vladom RS i resornim ministarstvom, ali i stručnjacima iz Srbije koji su bili konsultanti.

Napominjući da je ranije odlučeno da se u Srpskoj sve bolnice rekonstruišu, ili izgrade nove, on je istakao da čeka rekonstrukcija u Gradišci, Zvorniku, izgrađena je bolnica u Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Bijeljini, u dobroj mjeri i u Doboju, tako da nema razloga da se i u Trebinju u zadatom roku ne završi ovaj novi objekat.

Za sve one koji su nezadovoljni zbog toga što polažu pravo na zemljište koje im je šezdesetih godina oduzela država, a na kome se bolnica gradi, istakao je da ako imaju adekvatne papire naknade mogu dobiti od republike.

Ističući da je Republika Srpska u posljednje vrijeme uložila više od milijardu maraka u zdravstveni sektor, predsjednik Vlade RS Radovan Višković je potvrdio odlučnost da se ova bolnica gradi na dobrobit cijele Hercegovine.

"Svi građani Republike Srpske zaslužuju da imaju zdravstvenu zaštitu poput onih u Evropi i cijelom svijetu, a to je pokazao i period korona virusa, ali će to pokazati i naši novi i rekonstruisani objekti, a u Trebinju će biti pravi bolnički centar, jer u drugoj fazi će se ovdje graditi i svi oni zavodi koji prate zdravstvo, stomatologija, javno zdravstvo, zavodi rada i sporta, transfuziologija“, kazao je Višković.

Ministar zdravlja Republike Srbije dr Danica Grujičić je dodala da će svesrdnu pomoć za izgradnju bolnice Trebinje imati i od Republike Srbije, na isti onaj način na koji su pomogli i izgradnju vrtića, Duhovnog centra Mrkonjići, rekonstrukcije Starog grada u Trebinju, ali će pomoć biti i u kadrovima.

"Na samo 150 kilometara odavde imate odličan Medicinski fakultet u Foči koji je u potpunosti sposoban da edukuje mlade kadrove, tako da je moj poziv budućim mladim kolagama da će imati gde da uče, imaće sutra gde da rade, da se bave vrhunskom medicinom", istakala je Grujičić, apsolutno ubijeđena da će za 30 mjeseci ponovo doći u Trebinje na otvaranje ovog velelepnog centra, sa adekvatnom opremom i ljekarskom pomoći.

Njen kolega iz Republike Srpske Alen Šeranić je takođe ubijeđen da će nakon predviđenog vremena domaće građevinske kompanije izgraditi ovaj bolnički centar, a da će domaći zdravstveni radnici, potpomognuti kolegama iz Srbije, imati izvrsne uslove za rad.

"Imamo zanačajnu podršku od predsjednika Vlade, predsjednika Republike, profesora Predraga Peška i naše drage ministrice Grujičić koja nam pomaže ne samo u ovom, nego i u svim drugim sistemima zdravstva u Republici Srpskoj i nemamo sumnju da će se sve zacrtano i realizovati“, naveo je Šeranić.

Profesor dr Predrag Peško, hirurg i profesor beogradskog Medicinskog fakulteta koji potiče iz Trebinja, ovom prilikom je pozvao sve Hercegovce, naročito zdravstvene radnike koji ovdje ne žive, a koji mogu da pomognu, da to učine za svoj zavičaj.

"Imamo dosta poznatih doktora iz ovog kraja koji žive u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci, pa ih pozivam da dođu ovdje i pomognu, jer da smo svi otišli – ne bismo imali gdje da dođemo, a ovdašnji stanovnici su ostali ovdje da nam čuvaju ognjišta, pa smo svi mi u obavezi da dođemo i pomognemo, a ovo je neviđena prilika", kazao je Peško koji je, uz pomoć svojih beogradskih kolega, učestvovao u kreaciji nove bolnice u Trebinju.

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta je pojasnio da su potrebe cjelokupne istočne Hercegovine dosta veće nego li ima trenutna bolnica u ovom gradu, gdje je, naročito u vremenu korone, danima nedostajalo kreveta.

"U ovom objektu ćemo, između ostalog, imati šest operacionih sala, novi magnet, ali i preko 20 usluga koje se sada ne rade i sedam novih usluga koje ne radi ni jedna bolnica u BiH, tako da ćemo, pored zdravstvene zaštite građana Hercegovine i Republike Srpske, računati i na komercijalni dio, gdje bi građani susjedne Crne Gore i Hrvatske dolazili ovdje i koristili naše usluge", pojasnio je Lambeta.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je izrazio uvjerenje da će nova bolnica biti simbol napretka i brige za sve građane Trebinja, te da će ovo, kako je istakao, biti početak jedne nove ere u zdravstvenoj zaštiti cijele Hercegovine.

"Imaćemo i brže i preciznije uspostavljanje dijagnoze, kao i efikasnije liječenje pacijenata, ali će to biti i podizanje nivoa zadovoljstva i pacijenata i zdravstvenih radnika, ali će se smanjiti i ekonomski pritisak na porodice čiji oboljeli članovi moraju da putuju u druge gradove i države kako bi imali adekvatnu zdravstvenu njegu", pojasnio je Ćurić.

Buduća bolnica će, prema projektu, imati oko 17.500 m2, 223 kreveta, angio-salu, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, te 490 parking mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije