Gradovi

Položeni vijenci kod spomenika hercegovačkim ustanicima

Položeni vijenci kod spomenika hercegovačkim ustanicima
Foto: Srna | Položeni vijenci kod spomenika hercegovačkim ustanicima
Srna

NEVESINJE - Kod spomen-obilježja u selu Krekovi kod Nevesinja, gdje je prije 143 godine podignut Hercegovački ustanak protiv Otomanskog carstva, služen je parastos i položeni su vijenci.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Goran Đajić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Ilija Tamindžija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Velimir Sakan, konzul Srbije u Trebinju Radoslav Ilić, kao i praunuka harambaše Pere Tunguza.

Poštu ustanicima odali su i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, predstavnici boračkih udruženja, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i grada Trebinja.

Program obilježavanja 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini - "Nevesinjske puške" nastavlja se obraćanjem zvaničnika.

Prva "Nevesinjska puška" bila je ustanak podignut na području opštine Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti koji se ubrzo proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

Ustanak je podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje, a potom se počeo širiti. To je vremenom preraslo u srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH.

Foto: Srna
Foto: Srna

Druga "Nevesinjska puška", poznatija kao "Uloški ustanak", izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

"Nevesinjska antifašistička puška" predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Obilježavanje 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini - "Nevesinjske puške" održava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije