Gradovi

Položeno cvijeće povodom 75 godina od smrti Jovana Dučića

Položeno cvijeće povodom 75 godina od smrti Jovana Dučića
Foto: N.N. | Položeno cvijeće povodom 75 godina od smrti Jovana Dučića

TREBINJE - Povodom 75 godina od smrti najpoznatijeg srpskog pjesnika iz Hercegovine, Jovana Dučića, danas je delegacija Grada Trebinja, na čelu sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem položila cvijeće na Dučićevo grobno mjesto u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini iznad grada.

Osim u Hercegovačkoj Gračanici, predstavnici Grada Trebinja su cvijeće položili i na spomenike Dučiću i Njegošu u samom gradu.

Podsjetivši da je nova gradska uprava prošle godine obnovila ranije prekinutu manifestaciju Dučićev dan, koja se u pjesnikovom rodnom Trebinju organzovala u znak njegove smrti, na Balgovijesti 1943. godine u američkom gradu Libertvilu, gradonačelnik Petrović je nakon polaganja cvijeća istakao da je ovo samo simboličan gest kojim se Trebinje odužuje svome pjesniku.

"Trebinje ima veliku vrijednost u Jovanu Dučiću, pa smo zato i mnoge stvari posvetili svome pjesniku, a Gradska uprava će i dalje nastojati da njeguje sjećanje na njegov lik i djelo, živeći u njegovoj neiscrpnoj kulturnoj zaostavštini i baštineći sve ono što je on ostavio svome gradu", kazao je Petrović.

On je napomenuo da je, zbog činjenice da je u toku Velika sedmica i sutra predstoji proslava Vaskrsa, odlučeno da se Dučićev dan obilježi narednog vikenda, te da je sve spremno za ovaj veliki praznik stiha u Trebinju.

Prije polaganja cvijeća u Hercegovačkoj Gračanici je služena slavska liturgija, jer je je Hercegovačka Gračanica crkva Blagovještenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije