Gradovi

Polupane spomen ploče stradalim Hrvatima u Prijedoru

Polupane spomen ploče stradalim Hrvatima u Prijedoru
Foto: N.N. | Polupane spomen ploče stradalim Hrvatima u Prijedoru

PRIJEDOR - Četiri spomen-ploče, koje su mještani sela Briševo postavili prije dva mjeseca u znak sjećanja na stradale stanovnike Hrvate tokom jula 1992. godine, polupali su nepoznati počinioci.

Ovo selo se nalazi u blizini Ljubije, u sastavu grada Prijedor, a tim povodom ga je posjetio banjalučki biskup Franjo Komarica.

Prema riječima Zdravka Marijana, predsjednika Udruženja "Briševo", koje okuplja raseljene mještane tog sela koji sada žive u Republici Hrvatskoj, moguće je da su ploče polupane prije nekoliko dana, a ovaj slučaj prijavili su policiji u Prijedoru. Dodaje kako je postavljeno ukupno 15 ploča u raznim dijelovima sela kako bi se obilježila mjesta pogibije nedužnih mještana.

"Policijski istražitelji iz Prijedora su bili na licu mjesta, obavili uviđaj i uzeli određene tragove. Moram im odati priznanje jer su odmah reagovali čim smo prijavili slučaj. Želimo vjerovati da je ovo djelo neodgovornog i zlonamjernog pojedinca i da u čitavom slučaju nema elemenata nekakve organizacije ili slanja određenih poruka", kazao je Marijan za "Nezavisne".

Ovaj slučaj je osudio i biskup Komarica te pozvao nadležne organe da ga što prije rasvijetle.

"Ove ploče ne bi trebalo da smetaju nikome jer se na njima, sem imena stradalih mještana Briševa i godine kada su rođeni, ništa više ne nalazi. Ovakvi događaji nisu dobri i ne služe izgradnji pomirenja i suživota na našim prostorima. Svi se više moramo angažovati i potruditi da bolje razumijemo jedni druge", kazao je Komarica.

Neke od polupanih spomen-ploča su zamijenjene novima, a Marijan još jednom ističe kako na ovaj način ne žele nikoga provocirati, nego samo uputiti poruku da se stradanje bilo kog naroda na ovim prostorima više ne smije dogoditi zbog budućnosti generacija koje dolaze.

U PU Prijedor su rekli da je u toku istraga o ovom incidentu i njegovim počiniocima i da će više informacija o svemu biti poznato po njenom okončanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije