Gradovi

Pomen na žrtve Pridvoračke jame: Na groblju niče spomen obilježje

Pomen na žrtve Pridvoračke jame: Na groblju niče spomen obilježje
Foto: N.N. | Pomen na žrtve Pridvoračke jame: Na groblju niče spomen obilježje

TREBINJE - Potomci uglednih hercegovačkih Srba, stradalih u ljeto 1941. godine od strane svojih komšija ustaša, koje su ih pobacale u Pridvorački jamu kod Trebinja, pokrenuli su inicijativu da se ovim mučenicima sagradi Spomen obilježje u Pravoslavnom groblju u Trebinju.

Ovo je saopšteno novinarima na obilježavanju 79. godišnjice od ovoga zločina, kod jame u Pridvorcima, gdje su mještani i eparhija Zahumsko hercegovačka i primorska sagradili Spomen kapelu.

"Naša je želja, s obzirom da su žrtve odmah u oktobru izvađene iz jame i sahranjene u trebinjsko Pravoslavno groblje, da im se tamo i napravi Spomen obilježje kakvo ovim nevinim stradalnicima i dolikuje", kazao je na Željko Šakota iz Odbora za izgradnju spomen obilježja pridvoračkim mučenicima.

On pojašnjava da su iz zajedničke grobnice na lokalitetu Ledinica, na Pravoslavnom groblju u Trebinju, porodice šestorice stradalnika prenijele posmrtne ostatke svojih najmilijih u porodične grobnice, te da ih je na ovom lokalitetu ostalo još sedam, koji su kasnije radi identifikacije ekshumirani i trenutno su u Spomen kosturnici žrtava Prvog svjetskog rata.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak je potvrdio da su lokalne vlasti prihvatile ovu inicijativu i da su već preduzeli niz koraka po ovom pitanju.

"I naš je cilj konačna dostojna sahrana žrtava Pridvoračke jame, od kojih su zemni ostaci prilikom ekshumacije iz zajedničke grobnice bili u prilično lošem stanju, pa se samo jedna žrtva mogla identifikovati, ali je za ostale potpuno nesumnjivo da se radi o pridvoračkim žrtvama, za šta postoje i fotografije, kao i drugi dokazi", kazao je Banjak.

On je potvrdio da je već urađena kripta u koju će tijela biti položena, a urađene su i dvije verzije konačnog rješenja izrade grobnice, te da u svemu slijede posljednji koraci.

Pokolj su u noći između 23. i 24. juna 1941. počinile mahom komšije Bošnjaci, pohvatavši goloruke ugledne trebinjske domaćine koji su im vjerovali, pa ih zvjerski pobili iznad Pridvoračke jame i tu pobacali.

Sa jame su uspjela pobjeći trojica ljudi i cijelu su noć o zločinu i namjerama ustaša obavještavali ostale mještane ovog kraja da bi, kako je i uklesano na spomen ploči ispred kapele, "svojim glasom spriječili nastavak širenja zločina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije