Gradovi

Pomoć dobila 94 povratnika u TK i RS

Pomoć dobila 94 povratnika u TK i RS
Foto: N.N. | Pomoć dobila 94 povratnika u TK i RS

TUZLA- Vlada TK potpisala je danas ugovor sa 94 povratnika koji su se vratili na područje Tuzlanskog kantona i Republike Srpske, a povratnici će moći kupiti ono što su zatražili, dok je vrijednost projekta veća od 260.000 KM.

Od projekta pomoć je  zatražio i Mehmed Ibrišimović, povratnik u Janju kod Bijeljine, a on se bavi poljoprivredom i kaže da mu je svaka mašina prijeko potrebna.

„ Tražili smo presu za sijenu. Ne možeš u Semberiji živjeti bez poljoprivrednih mašina, traktora. Par puta smo pokušavali i evo sad je sreće bilo. Polovna presa košta oko 5.000 KM. Naveli smo da nam to treba ali treba nam i prskalica i motokultivator“, nabraja Mehemed.

Kaže da je povratnički život onakav kako se ko snađe. Na njegovu sreću, dobije pomoć i od Grada Bijeljine.

„ Imali smo i od Republike Srpske. Kada su bile poplave, pomogli su nam. Bila je voda 30 cm u mojoj kući. Pomogla mi je RS dobro i zadovoljni smo. Inače, bude i pomoći druge. Korektni su. Nema problema nikakvih“, ističe Mehmed.

Povratniciima je odobrena kupovina 99 različitih stočnih grla, 35 motokultivatora, 18 gospodarskih objekata, devet traktorskih priključaka,  pet oprema za obrtničku djelatnost, tri kompleta za pčelarstvo, dva plastenika i jedan zasad jagoda.

 Za povratnike na područje Tuzlanskog kantona dodijeljene su 44, a za povratnike na područjeu Republike Srpske 50 donacija.

„ Njima će novac biti prebačen na njihove račune i oni će kupiti ono što su naveli u zahtjevu“, rekao je Anto Iljkić, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Iljkić dodaje da se dodjeljeni iznosi kreću od 1. 800 do 4. 750 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije