Gradovi

Pratite nas na Google news

Pomoć za djecu oboljelu od malignih bolesti u Tuzli

Pomoć za djecu oboljelu od malignih bolesti u Tuzli
Foto: N.N. | Pomoć za djecu oboljelu od malignih bolesti u Tuzli
Nataša Tadić

TUZLA- Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ Tuzla danas je najavilo realizaciju projekta „COWIN- 20GETHER- Pobjedimo posljedice pandemije COVID-19 zajedno“ kroz koji pokušava pomoći oboljeloj djeci i njihovim porodicama, a sve uz podršku EU, UNDP-a i Grada Tuzle.

Tuzlanski kanton svake godine bilježi najviše novootkrivenih slučajeva oboljele djeca od malignih bolesti.

Zbog aktuelne pandemije korona virusa, djeca i porodice su u još kompleksnijem položaju i problemima.

 „ Prolazeći kroz jako težak period socijalne izolacije, čuvali su sebe i svoj oslabljeni imunitet kako bi pobijedili rak. Danas oni imaju najveće predznanje u borbi protiv ovog globalnog neprijatelja“, ispričala je Amra Saračević iz Udruženje „PIPOL“. Ona je dodala da će pomenuti projekat omogućiti djeci psihosocijalnu pomoć, okupacione i rekreativne aktivnosti, školski pribor, a onima u bolnici pidžame i higijenske pakete.

„Nakon toga će uslijediti podjela porodičnih higijenskih paketa za oboljelu i liječenu djecu od raka, kao i za članove njihove porodica. Imat ćemo i zanimljivu aktivnost, a to je da ćemo svim našim porodicama podijeliti repromaterijal za kućni uzgoj gljiva kako bi doprinijeli stvaranju nekih novih ekonomskih vrijednosti“, rekla je Saračevićeva.

Grad Tuzla u projektu participira sa 28 odsto, a  gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da covid 19 nije izgovor da se ne pomogne već obrnuto, pomogne posebno oboljeloj i liječenoj djeci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije