Gradovi

Pomoći zakupcima ugroženim požarom na pijaci Kvadrant

Pomoći zakupcima ugroženim požarom na pijaci Kvadrant
Foto: VLADA KS | Pomoći zakupcima ugroženim požarom na pijaci Kvadrant

SARAJEVO – Zakup prostora za šest mjeseci i 300.000 KM pomoći zakupcima ugroženim požarom na pijaci Kvadrant, paket je pomoći koji će osigurati Vlada Kantona Sarajevo nakon požara na pijaci Kvadrant

Tako je na sjednici Vlade KS usvojen program, koji ima za cilj pomoći zakupcima koji su pretrpjeli štetu da se što lakše izbore s posljedicama požara koji ih je zadesio.

Programom je predviđeno da Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavi javni poziv na koji će zakupci, a po spisku dostavljenom iz KJKP „Tržnice-pijace Sarajevo“, moći aplicirati i ostvariti prava na novčanu pomoć.

Zakupci obuhvaćeni Programom će moći dobiti sredstva u iznosu do tri najniže plate u Federaciji BiH sa svim porezima i doprinosima, što ne prelazi iznos od 3.053 KM po uposleniku.

Sredstva koja dobiju nakon provođenja javnog poziva, zakupci su dužni pravdati Ministarstvu privrede KS, a mogu ih utrošiti za troškove nužne za redovno poslovanje, kao što su nabavka roba i usluga, operativni troškovi, kao i plaće radnicima. Program je kreiran s ciljem očuvanja postojećih radnih mjesta, kako ni jedan poslodavac ne bi bio primoran dati otkaze radnicima, te da se u što kraćem periodu nastavi s poslovanjem na ovoj lokaciji. Javni poziv će biti objavljen u što kraćem roku na internetskoj stranici Ministarstva privrede KS“, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Osim toga, Vlada KS će svim zakupcima subvencionirati i troškove zakupa prostora za prvih šest mjeseci u narednoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije